Leufkens gedreven lid van commissie

Nederland kwalificeert zich voor de Bermuda Bowl. Bij parenkampioenschappen staan Nederlandse paren bij de bookmakers steevast hoog genoteerd. Nederlandse topbridgers spelen een belangrijke rol in invitatietoernooien en staan vooraan bij de verdeling van het grote geld tijdens de Cavendish in Las Vegas....

De Stichting Topbridge gaat de zaken met betrekking tot het nationale topbridge stevig aanpakken. Lid van deze commissie is Enri Leufkens die in 1993 met het Nederlandse team de wereldtitel veroverde en daarna voorrang gaf aan gezin en een maatschappelijke loopbaan.

Aan tafel was Leufkens een gedreven speler met een scherp oog voor de situatie en een goede neus voor de winnende actie; als bobo blijkt hij een fanatieke pleitbezorger. 'Voorlopig is er een uitstekend plan. De gedetailleerde invulling gebeurt zo snel mogelijk. Allereerst moeten we de financiële basis goed regelen', zegt hij.

Hoe ziet Leufkens de kans van slagen van een (semi)professionele kernploeg? Is de huidige generatie in staat tot een mentaliteitsverandering van amateurisme naar een op professionele basis geschoeide aanpak? Wie komen in aanmerking voor de kernploeg? Leufkens: 'Bij de beoordeling en de selectie van de spelers wordt zoveel mogelijk meegenomen. Niet alleen successen uit het verleden maar ook groeipotentie engeschiktheid voor het internationale podium.'

Kan een kernploeglid bridge als hobby naast een drukke baan blijven beschouwen? Leufkens: 'We eisen het commitment om beter te worden en daar tijd en inspanning in te steken. Als lid van de kernploeg is één weekdag training essentieel plus de bereidheid de twee dagen in het weekeinde te spelen. Of je daarnaast drukke werkzaamheden kunt uitvoeren, moet je zelf weten.'

Tot nu toe bleven bridgeparen vaak langer dan productief was aan elkaar gekoppeld. Hoe gaat dat in de toekomst? Wordt de mogelijkheid van nieuwe partner ships onderzocht? 'Ik verwacht dat niet in de beginfase van het traject, aangezien we eerst ieders presteren willen bekijken. Wel observeren we de vooruitgang van elke speler en elk paar. Schiet iemand of een paar tekort, dan bestaat de mogelijkheid van vervanging. Dit komt allemaal in een spelerscontract', aldus Leufkens.

Ook de biedmethodes van de kernploeg staan ter discussie en kunnen op aanraden van de trainer aangepast worden. In diagram 1 de hyperdestructieve random-2* van Leufkens/Westra waarmee zij in het gouden WK de Amerikanen in de kwart- en halve finale het leven zuur maakten.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 2* pas

2* pas pas 2*

pas pas pas --

Met 2* bood oost, Leufkens, een hand aan met 0-5 punten; een actie alleen bedoeld om het bieden van de tegenpartij te ontregelen. West, Westra, zag ondanks zijn enorme hand geen kans op een manche en koos veilig voor 2*. Dit plaatste zuid in een onaangename positie: 2* laten spelen terwijl noord-zuid zelf een deel score kunnen maken? Een informatiedoublet met de zuidhand was gevaarlijk vanwege de singleton ruiten en een waarschijnlijk 3* antwoord van noord. Zuid koos voor 2* waardoor 3*, een contract met negen eenvoudige slagen, buiten beeld bleef.

West gaf met de uitkomst van *A de leider een slag cadeau met *H maar het onaangename 2*-contract in de vier-twee fit hobbelde toch drie down; +300 voor Nederland en subtiele winst tegen 2* van de andere tafel.

Italië kan als voorbeeld voor de Nederlandse plannen dienen. Verlopen de zaken op de ene tafel voor de Italianen ongunstig dan schiet het paar op de andere tafel dikwijls te hulp. Een voorbeeld van een goede teamprestatie in diagram 2 uit de gewonnen finale van de Rosenblum Cup 2002.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

1* 4* 4* pas

pas dbl pas pas

pas -- -- --

Het 4*-redbod van Versace-Lauria tegen het scherpe 4*contract ging twee down: -300. Op de andere tafel haalden Bocchi-Duboin Italië uit de nesten.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 2* pas 2SA

3* pas 3* 4*

pas pas pas --

De late 3*-interventie van west gaf een vijf-vijf verdeling aan met schoppen als centrale kleur en daarnaast klaveren of ruiten als de andere kleur.

West kwam uit met de secce *A en het was aan zuid de manche binnen te slepen om alsnog Italië winst te bezorgen. West vervolgde schoppen voor *A in de dummy en de leider speelde harten. Oost pakte direct *A en speelde ruiten voor *A. Zuid ging verder met *B, getroefd door west waarna zuid de nagespeelde schoppen troefde. De westhand uitgeteld: uit het bieden waren vijf schoppen en vijf ruiten bekend. Daarbij toonde west *A en een doubleton harten. Het probleem met *V was daarmee opgelost; er was in west geen plaats voor een veertiende kaart. De leider stak na *H over naar noord met een ingetroefde ruiten; harten naar *10 in zuid voor +420 en vier zwaarbevochten imps winst.

Vandaag en morgen heeft in het NBB-centrum Den Hommel in Utrecht het eerste deel van de Meesterklasse viertallen plaats. Kandidaten voor team Oranje kunnen zich daar in de kijker spelen. Uit de finale van vorig jaar, Modalfa tegen de Lombard, in diagram 3 een alleraardigst spel. Beide finalisten behoren met 't Onstein ook dit seizoen tot de voornaamste kanshebbers.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

pas 1* pas 2*

2* 3* pas 4SA

pas 5* pas 6SA

pas pas pas --

Zuid gaf - om *H te beschermen - de voorkeur aan 6SA boven 6*. West kwam uit met *H en het contract leek hopeloos. De leider, de Wijs, dook *H in de hoop dat west geen schoppen zou naspelen. Dat was niet het geval, schoppen voor het aas in de tweede slag betekende één down.

Zelfs met open kaarten is de winstvoering niet eenvoudig. Win *H met het aas en speel direct schoppen uit de dummy. Oost neemt *A en heeft geen harten meer. Oost speelt klaveren na voor *A (uit noord harten weg) en de leider ziet na *V dat deze kleur slechts vier slagen oplevert. Vier klaverenslagen volgen waarop uit de dummy een ruiten en drie harten verdwijnen. Dan incasseert zuid *B en vervolgt met *A en r*H. In de dummy liggen nog *B en *B. Zuid houdt *H7 vast en west moet op de laatste ruiten een kaart afgooien van *V10 en *V. Reken de microscopisch kleine maakkans maar uit: de schoppen zeven-één met *A in oost en de harten vier-één, gevolgd door een schoppen-harten dwang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden