LETTEREN

De Amerikaan Jack Miles, auteur van een biografie over God én kunstcriticus bij de 'Los Angeles Times', is zondag om 15 uur te gast in het John Adams Instituut, Herenmarkt 97....

Amsterdam

De Australische auteur David Malouf geeft vanmiddag om 16 uur een lezing over moderne Australische literatuur in het West-Indisch Huis, Herenmarkt 99. Malouf is vooral bekend geworden met zijn roman 'Remembering Babylon'.

Publiciste en docente ideeëngeschiedenis aan de UvA Solange Leibovici houdt zaterdag om 14.30 uur in boekhandel Allert de Lange een lezing met de titel 'Kinderparadijs of sadistisch universum: het werk van Comtesse de Ségur'.

In de serie 'Oorlog in de literatuur en de kunst' in de Balie spreekt dinsdag om 20.30 uur Piet Gerbrandy over de oorlogshandelingen in de

'Ilias'. Nicolaas Matsier onderzoekt het oorlogszuchtige karakter van bijbelse verhalen, Louis Ferron neemt de schelmenroman 'Der abenteuerliche Simpliccisimus' van Von Grimmelshausen onder de loep. Eelco Runia gaat in op Tolstoj's 'Oorlog en vrede'. De avond wordt gepresenteerd door Michaël Zeeman.

Hoe mooi zouden tv-programma's 'All you need is love', 'Op goed geluk' en 'Het spijt me' zijn als de tekstschrijvers ervan echte woordkunstenaars zijn? Die vraag staat centraal op het openingsfeest van Perdu, vrijdag om 20.15 uur aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal 86. Pulperia; literaire pulpfictie met bijdragen van Jaap Boots, Hafid Bouazza, Menno van Beekum, Léon Gommers, René Huigen, Hermine Landvreugd, Xander Straat en Manon Uphoff.

Groningen

Remco Ekkers interviewt Nicolaas Matsier vrijdag om 20 uur bij Athena's Boekhandel, waarna Matsier voorleest uit 'Dicht bij huis'.

Nijmegen

In de serie 'Het Europese Boek' in O'42 staat dinsdagavond Het proces van Kafka centraal. Na een voordracht door schrijver/programmamaker Cees van der Pluijm, gaan Niels Bokhove (voorzitter van de Kafkakring) en filosoof Jacques de Visscher in op de oorsprong van het werk.

Zoetermeer

Staatssecretaris Nuis houdt woensdag om 15 uur in de foyer van het Stadstheater de eerste Lennie Huizer-lezing met als titel 'lezen'. De lezing is vernoemd naar oud-wethouder Huizer die in haar speeches altijd politiek met literatuur verbond.

KINDERBOEKENWEEK

Tot en met zondag zijn er in het hele land nog signeer- en voorleessessies met kinderboekenschrijvers, al dan niet omlijst met heksenfeesten. Een greep uit de overige activiteiten:

Amsterdam

In de Kinderboekwinkel aan de Rozengracht 34 is een tentoonstelling te zien van de kinderboekweekgeschenken van de afgelopen 25 jaar.

Den Haag

In het Letterkundig Museum in Den Haag een overzichtstentoonstelling over leven en werk van kinderboekenschrijver Paul Biegel. In voor kinderen aantrekkelijk vormgegeven ruimtes zijn behalve de orginele prenten ook handschriften, zeldzame vertalingen en curiosa tentoongesteld. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Franeker

Museum 't Coopmanshûs heeft een tentoonstelling samengesteld met prenten van kinderboekenilllustrator Max Velthuijs. Tot en met 19 oktober.

Goringchem

Het Gorcums Museum heeft tot en met 10 november originele tekeningen, aquarellen en schilderingen van twaalf Nederlandse kinderboekenillustratoren in huis: Jet Boeke, Annemarie van Haeringen, Gertie Jaquet,

Jan Jutte, Sandra Klaassen, Joke van Leeuwen, Georgien Overwater,

Ingrid en Dieter Schubert en Max Velthuijs.

Hoorn

Tot en met zondag is een heksenroute met Eucalypta uitgezet tijdens de expositie Paulus de Boskabouter in het museum van de Twintigste Eeuw in de voormalige kaaspakhuizen aan de Bierkade 4 in Hoorn.

Rotterdam

De Gemeentebibliotheek sluit zondag 'de week' af met het Kinderboekenweekfeest in theater Zuidplein. Negen kinderboekenschrijvers geven acte de présence op de boekenmarkt. Verder zijn er tal van activiteiten voor kinderen: liedjes of een heksenboek maken, schminken en een sprookjesspeurtocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden