LETTEREN

Als geen ander heeft de schrijver Herman Heijermans in zijn werk het joodse leven van zijn tijd getekend. Daarom is hij dit jaar thema tijdens het vierde Joods Boekenweekeinde, op 19 en 20 oktober in het BOC, Van Leijenberghlaan 89 in Amsterdam-Buitenveldert....

Amsterdam

Zondag begint om 14 uur het Mini MEP-festival in Theater Bellevue. Kinderboekenschrijvers Thea Doelwijt, Henk van Kerkwijk, Ted van Lieshout en Rindert Kromhout treden op. Daarnaast kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar ook zelf een gedicht of muziekstuk voordragen (wel even opgeven: 030-2340979).

Perdu houdt voor het tweede jaar een grote Poëziebeurs aan de Kloveniersburgwal 86. De beurs wordt geopend met een terugblik op het afgelopen poëzieseizoen door Gert-Jan de Vries, gevolgd door een vooruitblik met voordrachten door (nog niet) gedebuteerde dichters als Lernerd Engelbert en Jan Baeke. K. Schippers leest voor uit 'Een leeuwerik boven een weiland'. Verder uiteenzettingen van de SLAA, Poetry International en de Nacht van de Poëzie over hun activiteiten het komende seizoen. Jos Joosten zal de dag besluiten met een schets van de stand van zaken in de poëzie.

In Hedendaagse helden, een serie over oorlogsliteratuur in de Balie, dinsdag om 20.30 uur wederom vier gasten: Pauline de Bok schetst in haar lezing de fascinatie van de joods-Russische schrijver Isaak Babel voor geweld; Marcel Kurpershoek buigt zich over 'Seven Pillars of Wisdom' van T.E. Lawrence. Jacq Vogelaar laat zien hoe de Oostenrijkse schrijver Robert Musil en de Italiaanse Carlo Emilio Gadda, ieder aan een andere kant van de grens hun oorlogservaringen aan het front literair verwerkt hebben. J. J. Oversteegen spreekt over 'L'espoir' van André Malraux. De avond wordt gepresenteerd door Michaël Zeeman.

Arnhem

Onder de titel Dwalende Rede presenteert KaAp, het Studium Generale-programma van de Hogeschool voor de kunsten Arnhem, i.s.m. essayist/filosoof Maarten Doorman een serie bijeenkomsten over filosofie en literatuur. Vanmiddag leidt Doorman een discussie tussen zijn collega Désanne van Brederode, de auteurs Bas Heijne en Nelleke Noordervliet en historicus in de wijsbegeerte Van Dijk. Om 15 uur aan de Oude Kraan 26.

Kortenhoef

Odradek - of de redende gelijkenis bij Kafka is de titel van een nesciolezing door Henk Abma, zondag om 20 uur in het oude kerkje Kortenhoef. Met een optreden van Frank van de Laar en Esther Apituley die Youri Butsko's sonate voor piano en altviool vertolken.

Middelburg

Nescio-kenner en neerlandicus Lieneke Frerichs is dinsdag om 20 uur te gast in de Zeeuwse Bibliotheek, waar ze zal vertellen over het onlangs verschenen 'Verzameld Werk' van Nescio.

Sint Oedenrode

De provincie Brabant bestaat 200 jaar. In Sint Oedenrode wordt ter ere daarvan op 20 oktober vanaf 13 uur in zalencentrum de Beurs een manifestatie gehouden waarin het Brabants dialect centraal staat. Met bijdragen van zangers en vertellers als Nico van de Wetering, Cor Swanenberg, Peter Aarts, Wout van Venroo.

Zwolle

In Odeon woensdag om 20 uur een literaire avond met Nicolaas Matsier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden