Letsbuyit.com vraagt uitstel van betaling

Letsbuyit.com kan zijn rekeningen niet meer betalen. Het Nederlandse internetbedrijf heeft donderdag uitstel van betaling aangevraagd. De notering aan de effectenbeurs in Frankfurt is vrijdagmorgen opgeschort, zo heeft het beursbestuur meegedeeld....

Van onze verslaggever

Het verlieslijdende bedrijf is er niet in geslaagd extra geld los te krijgen bij zijn financiers. De 138 miljoen gulden, die het bedrijf in juli ophaalde met een beursgang aan de Duitse Neue Markt, zijn bijna opgebrand.

Ondanks de reorganisatie, waarbij 80 mensen in augustus nog hun baan verloren, zou Letsbuyit.com nu nog 176 miloen gulden nodig hebben voordat het quitte kan spelen. 'We hebben altijd al gezegd dat we meer geld nodig zouden hebben', zegt Europees directeur E. Bökenkamp.

Op de website van het bedrijf dat eind 1998 werd opgericht door een groepje Britse en Zweedse ondernemers, kunnen consumenten hun krachten bundelen om bij fabrikanten kortingen af te dwingen. Het succes van dit co-buying-model - begin dit jaar nog een van dé beloftes van internet - valt echter tegen. Nokdown.nl, de cobuying-site van verzekeraar Achmea, staakte zijn activiteiten vorige maand vanwege een chronisch gebrek aan klanten.

Qua klanten en omzet doet Letsbuyit.com het wel beter dan de concurrentie. In het derde kwartaal heeft het bedrijf zijn verliezen met 39 procent gereduceerd tot 56,8 miljoen gulden. De omzet steeg in dezelfde periode met 28 procent naar 20,5 miljoen gulden.

Voor de laatste maanden van dit jaar verwacht Letsbuyit.com nog wel betere groeicijfers. Het bedrijf zegt ruim een miljoen leden te hebben.

Als de surseance wordt toegewezen, kan Letsbuyit.com voorlopig nog een paar maanden verder. Bökenkamp hoopt dat het investeringsklimaat tegen die tijd is verbeterd.

'Zo waanzinnig positief als de stemming vorig jaar was, zo extreem negatief is het nu', zegt de directeur. 'Je wordt nu gewoon voor gek versleten als je in een dotcom investeert.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden