Lethal Weapon 4 / Tango & Cash, The Departed, The Fog

Kevin Toma
Sylvester Stallone in Tango & Cash van Andrei Konchalovsky. Beeld
Sylvester Stallone in Tango & Cash van Andrei Konchalovsky.Beeld

Lethal Weapon 4 / Tango & Cash (Richard Donner, 1998 / Andrei Konchalovsky, 1989)
Veronica, 20.30-23.05 / 23.05-01.05 uur.

Veronica biedt vanavond een spoedcursus buddyfilms, door achtereenvolgens Lethal Weapon 4 en het minder geslaagde, maar vermakelijke Tango & Cash uit te zenden. Die laatste film koppelt actiegrootheden Sylvester Stallone en Kurt Russell aan elkaar, in de hoop dat dat extra spektakel oplevert. De twee zijn soms best leuk als de rivaliserende, egotrippende politieagenten Tango (Stallone) en Cash (Russell). Ieder vindt zichzelf de beste smeris van Los Angeles, maar het komt tot een gedwongen samenwerking als het criminele meesterbrein Perret (Hollywood-veteraan Jack Palance, schmierend alsof zijn leven ervan afhangt) hen beiden de gevangenis inwerkt.

De productie van Tango & Cash kende talloze problemen en het werd dan ook bepaald niet de beste film die Rus Andrei Konchalovsky (Siberiade, Runaway Train) in Hollywood afleverde. Het productieschema was bijvoorbeeld dermate krap, dat Konchalovsky vastliep in de complexe stuntscènes. Aan het einde van de draaiperiode werd hij vervangen door Albert Magnoli, terwijl editor Stuart Baird werd ingehuurd om de montage over te doen. Een wonder dus dat er überhaupt nog van de film te genieten valt; Stallone's sympathieke zelfspot, de vet georkestreerde actiemomenten en campy jarentachtigaankleding konden blijkbaar tegen een stootje.

Maar de Lethal Weapon-films blijven toch veel beter. Ook bij de vierde en laatste aflevering vertoont de reeks nog geen slijtage. In Lethal Weapon 4 moeten de opvliegende rechercheur Martin Riggs (Mel Gibson) en zijn bedaagde partner Roger - 'I'm too old for this shit' - Murtaugh (Danny Glover) een Chinese bende oprollen. Ziedaar de entree van de van oorsprong Chinese vechtersbaas Jet Li. Naast actie biedt ook deze puike formulefilm introspectie: zal Riggs de vrouw die hij in deel 3 het hof maakte (Rene Russo) ten huwelijk vragen?

The Departed (Martin Scorsese, 2006)
Net 5, 22.30-01.30 uur.

In 2011 arresteerde de FBI de 81-jarige James 'Whitey' Bulger, na een jarenlange zoektocht; in augustus 2013 werd de crimineel uit Boston schuldig bevonden aan (onder meer) de betrokkenheid bij elf moorden. Bulger was crime boss én informant van de FBI. Martin Scorsese vond in hem een van de inspiratiebronnen voor The Departed, terwijl de film ook een remake is van de Hongkongse misdaadfilm Infernal Affairs (2002). In het met vier Oscars bekroonde The Departed speelt Leonardo DiCaprio een ambitieuze jonge agent in het hedendaagse Boston. Hij moet infiltreren in de Iers-Amerikaanse onderwereld, waar hij stuit op megaschurk Jack Nicholson, die op zijn beurt bij de politie een mol heeft (Matt Damon).

The Fog (John Carpenter, 1980)
ARD, 01.55-03.20 uur

Na het succes van slasher-meesterwerk Halloween (1978) ging regisseur John Carpenter andermaal in zee met actrice Jamie Lee Curtis. Hier lift ze naar een Amerikaans havenstadje, dat door een griezelige mist wordt overspoeld. Uit die blauw opgloeiende mist stappen zombies met haken en natte haren, die zwijgend kloppen aan de deuren van de stadsbewoners. Blijkbaar hebben ze iets te maken met een scheepsramp van honderd jaar geleden. Wat de film mist aan plot, compenseert hij met sfeer en spanning, vooral wanneer de ondoden nog in nevelen gehuld blijven. De eerste van twee films waarin Curtis te zien is naast haar moeder Janet Leigh (de in de douche vermoorde blondine uit Hitchcocks Psycho); ze speelden ook nog samen in Halloween H20 (1998), de Halloween-sequel die dan weer niet van John Carpenter was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden