Leterme op 20 maart weer beter voor het premierschap

Guy Verhofstadt had het met Kerstmis aangekondigd en het lijkt erop dat hij woord kan houden. Vóór Pasen stapt de Belgische premier op, om plaats te maken voor Yves Leterme....

Wel is er nog een onzekere factor: de Vlaamse christen-democraat ligt nog steeds in het universitair ziekenhuis van Leuven. Sinds zondag is Leterme wel van de intensive care af, waar hij op 14 februari werd opgenomen.

Woensdag gaf het ziekenhuis, op verzoek van de patiënt zelf, uitleg. Leterme is behandeld voor interne bloedingen van spataders in de slokdarm, aldus hoofdgeneesheer prof. Frank Rademakers.

Die waren veroorzaakt door aspirine die hij slikte vanwege een grieperig gevoel. In feite ging het om een beginnende longontsteking. Door een erfelijke aandoening stolde zijn bloed te snel, met klonters tot gevolg.

‘Leterme heeft nu rust nodig’, aldus zijn zegsman Peter Poulussen. ‘We wagen ons niet aan voorspellingen. Mogelijk de komende dagen verlaat hij het ziekenhuis.’

Intussen onderhandelt de Belgische regering komend weekend over de begroting van 2008. Poulussen: ‘De cijfers tot achter de komma vinden in het ziekenhuis hun weg naar een geoefend Blackberry-gebruiker.’

Ook bij de besprekingen rond de staatshervorming blijft Leterme betrokken: ‘Het beperkt aantal bezoeken in het ziekenhuis was genoeg.’ De vicepremier heeft zowel de begroting als institutionele hervormingen in zijn portefeuille.

Verhofstadt vertrekt op Witte Donderdag, over een maand. Daardoor rest volgens Poulussen voldoende tijd voor Leterme ‘om volledig te herstellen en de batterij op te laden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden