Leterme krijgt regering niet cadeau

De Belgische premier Guy Verhofstadt, sinds Kerstmis leider van de ‘interim-regering’ Verhofstadt III, heeft er nooit enige twijfel over laten bestaan: met Pasen begint het sabbatsjaar dat hij zichzelf heeft beloofd voor het schrijven van een boek....

Dat moet en zal lukken, zo bezweren waarnemers. Maar negen maanden na zijn ruime verkiezingszege krijgt de Vlaamse christen-democraat zijn regering nog altijd niet cadeau. De laatste onderhandelingen verlopen stroef.

Kritiek kreeg Leterme (CD & V) deze week uit eigen gelederen. De invloedrijke christen-democratische vakbond ACV vreest dat de aanstaande regering te weinig sociaal wordt. ‘Wat we nu zien, staat ons niet aan’, aldus ACV-voorzitter Luc Cortebeeck dinsdag. De bond bekritiseert de beoogde maatregelen voor koopkracht, belastingverlaging en werkgelegenheid.

Letermes partijvoorzitter Etienne Schouppe trachtte de verwijten te ontzenuwen. Er komen volgens hem zeker ‘sociale’ maatregelen, ‘maar het moet economisch wel draagbaar zijn. Je kunt niet verdelen wat je niet vooraf hebt verdiend.’ Het helpt evenmin dat de nieuwe regering 2 miljard euro aan openstaande rekeningen erft van Verhofstadt.

De Franstalige en Vlaamse liberalen (MR en Open VLD) bekritiseren intussen openlijk de houding van de Franstalige christen-democrate Joëlle Milquet (CDH), bijgenaamd Madame Non. Zij zou gemaakte afspraken opnieuw aankaarten. ‘Zelfs over dingen waarvan ik dacht dat iedereen het eens was, komen opnieuw discussies’, klaagt Open VLD-voorzitter Bart Somers.

Daarom is een regeringsverklaring op hoofdlijnen het hoogsthaalbare, zo zeggen Somers en de Waalse liberale voorman Didier Reynders (MR). Maar een dergelijk ‘vaag’ akoord is precies waarvoor vakbond ACV waarschuwt.

CDH reageert geprikkeld op de liberale verwijten: ‘Het is weer hetzelfde spelletje met lekken en verklaringen vooraf en arrogantie aan tafel’, zo citeerde persbureau Belga een CDH-bron.

Gisteren besloten de vijf partijvoorzitters (behalve de liberalen en christen-democraten uit beide landsdelen zit nog de Parti Socialiste (PS) aan tafel) te praten over de gezondheidszorg. Dat leek in een betere sfeer te verlopen.

De komende dagen volgt nog de portefeuilleverdeling. CD & V aast op Financiën, het departement dat liberaal Reynders al ruim acht jaar leidt. Maar hij wil die post niet opgeven. Onduidelijk is of Joëlle Milquet een ministerspost ambieert. Ze noemt speculaties daarover voorbarig.

Het wantrouwen is dus nog niet verdwenen. Veel problemen blijven rusten tot ná de beëdiging. Ook de invulling van een staatshervorming komt pas na Pasen weer prominent terug op de agenda. Deze zomer moet daarover een voorstel worden gedaan aan het Belgische parlement.

Tot die tijd weigert de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) een minister te leveren voor Leterme I. De partij die op termijn het einde van België nastreeft, vindt de beloftes voor de staatshervorming veel te vaag.

De N-VA zal zich daarom volgende week in het parlement onthouden van stemming als Leterme I om vertrouwen vraagt.

Dat steekt de beoogd premier, omdat zijn CD & V samen met de N-VA, als ‘kartel’, de verkiezingen won. De N-VA leverde weliswaar evenmin een minister voor Verhofstadt III, maar gaf er wel zijn steun aan. Leterme verlangt op zijn minst diezelfde solidariteit van zijn partner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden