Lesboek noemt Wilders en Hitler in een adem

De Partij voor de Vrijheid is boos over een zinsnede in een lesboek van de Dag van Respect. PVV-Kamerlid Martin Bosma maakt zich kwaad over een zin waarin de film Fitna van Geert Wilders in een adem wordt genoemd met Hitlers boek Mein Kampf....

‘De film Fitna van Geert Wilders of het boek Mein Kampf van Adolf Hitler, zijn gebaseerd op eenzijdige denkbeelden’, staat er in het lesboek dat in aanloop naar de Dag van Respect op 13 november is verspreid op tweeduizend basisscholen.

Bosma wil dat de Stichting Dag van Respect de boeken terughaalt. Directeur Corinne Bierman van de stichting is dit niet van plan. Er heeft nog geen school geklaagd over het lesboek, dat in haar ogen over het geheel genomen kinderen iets wil bijbrengen over respect.

Wel heeft ze spijt van de formulering van de zin. Bierman distantieert zich van de suggestie dat de Dag van Respect Fitna gelijk zou stellen aan Mein Kampf. ‘Het is nooit onze bedoeling geweest zo'n vergelijking te maken.’ Ze verontschuldigt zich tegenover mensen die zich door de formulering van de zin beledigd voelen.

Bosma windt zich ook op over de volgende zin in het lesboek. ‘Gelukkig zijn er ook een heleboel boeken, musea en toneelvoorstellingen die juist respect tonen voor mensen die anders denken, anders geloven of er anders uitzien.’ Bosma vindt dat hier de suggestie vanuit gaat dat zijn partij mensen met een andere huidskleur niet respecteren.

Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zou er goed aan doen de scholen erop te wijzen het boek niet te gebruiken, vindt Bosma. Dinsdag wil de PVV de minister daarover aan de tand voelen tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden