REPORTAGE

Leren hoe je een mens onthoofdt

Islamitische Staat indoctrineert gevangen yezidi-jongetjes en toont hoe ze hun tegenstanders kunnen vermoorden. De 'leeuwenwelpen' moeten met een zwaard oefenen op een pop.

Een IS-strijder schenkt jongetjes een voetbal in de stad Tal Abyad in de Syrische provincie Raqqa. Zo trachten ze kinderen te werven voor de jihad. Beeld AP

'Onthoofdt de pop.' Die opdracht kregen kinderen in een trainingskamp van Islamitische Staat (IS). Eerst werden onthoofdingsvideo's vertoond. Trainers vertelden hen dat er een dag komt waarop ze het zelf moeten doen. Ze moesten de techniek dus onder de knie krijgen. Ruim 120 jongens kregen ieder een zwaard en een pop en de opdracht luidde: hak het hoofd eraf.

De jongens zijn ontvoerde yezidi's uit Irak. Een 14-jarige zei tegen de trainers dat het onthoofden hem niet lukte. Hij hakte, een, twee, drie keer, maar het hoofd wilde niet loslaten. 'Toen vertelden ze me hoe ik een zwaard moest vasthouden en hoe ik moest slaan. Ze vertelden me ook dat het hoofd van een ongelovige was', vertelt de jongen aan verslaggevers van persbureau AP in Noord-Irak, nadat hij het trainingskamp was ontvlucht. Van zijn IS-ontvoerders had de jongen de naam Yahya gekregen.

Heropvoeden

Toen IS-extremisten vorig jaar christelijke yezidi-dorpen in Noord-Irak veroverden, slachtten ze de oudere mannen af en maakten ze de meeste vrouwen en meisjes tot hun slaven. Jonge jongens als Yahya was een ander lot beschoren: IS wilde hen heropvoeden. De terreurgroep dwong hen zich tot de islam te bekeren en probeerde jihadstrijders van hen te maken.

Het is de bedoeling een nieuwe generatie strijders op te leiden. IS lokt kinderen en jongeren met snoep, frisdrank en andere cadeautjes. Daarna volgt indoctrinatie en radicalisering in moskeeën en op scholen. Jongens worden veranderd in moordenaars of zelfmoordterroristen. Vorige week bracht IS een video uit waarop te zien is hoe een jongen een Syrische soldaat onthoofdt onder supervisie van een oudere strijder. Vorige maand verscheen een video waarin 25 kinderen zonder blikken of blozen gevangengenomen Syrische soldaten door het hoofd schieten.

'Leeuwenwelpen'

In speciale trainingskampen worden ze massaal opgeleid tot wat ze bij IS 'leeuwenwelpen' noemen, kindsoldaten voor het kalifaat dat IS in zijn territorium heeft uitgeroepen. IS beweert dat het in het kalifaat een historische vorm van islamitische heerschappij doet herleven. Volgens IS zijn er honderden trainingkampen in het gebied dat wordt beheerst door de groep.

Yahya, zijn jongere broer, hun moeder en honderden andere yezidi's werden vorig jaar augustus gevangengenomen in de Irakese stad Sulagh. Ze werden naar Raqqa gebracht, hoofdstad van het kalifaat. De broers werden met andere yezidi-kinderen in een trainingskamp gestopt, waar ze Arabische moslimnamen kregen. Ze moesten hun Koerdische namen vergeten. Yahya vroeg AP zijn Arabische naam te gebruiken, uit veiligheidsoverwegingen.

Vluchten

Bijna vijf maanden bracht hij door in het kamp, waar hij bijna tien uur per dag trainde: fysieke oefeningen, leren omgaan met wapens en Koranstudie. De trainers vertelden hem dat yezidi's vies waren en dood moesten. Ze lieten zien hoe je iemand van dichtbij neer kon schieten. Tijdens de training moesten de jongens elkaar slaan. Yahya sloeg zijn broertje een tand uit. 'De trainer zei dat ik me moest voorstellen dat hij mij zou vermoorden als ik het niet deed.'

Yahya en zijn broertje konden vluchten tijdens een moment van onoplettendheid van de bewakers, en slaagden er via een tussenpersoon in te ontkomen naar de stad Dohuk, in het Koerdische deel van Irak. Daar brengen de tieners nu het grootste gedeelte van de dag voor de televisie door. Ze ogen sociaal en spontaan. Toch heeft hun beproeving haar sporen nagelaten. Als zijn oom Yahya een pistool geeft, demonteert en laadt de tiener dat behendig. De onthoofdingsvideo's die de trainers lieten zien, zal hij nooit vergeten. 'Ik was bang toen ik ze zag', zegt hij. 'Ik wist dat ik niet in staat zou zijn om iemand te onthoofden, zelfs niet als volwassene.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden