Lerarentenkort

WIL de overheid het lerarentekort wel oplossen? Terwijl de minister van Onderwijs miljoenen spendeert om reclame te maken voor het leraarschap, bedenkt een van zijn afdelingen een maatregel die aankomend docenten financieel dupeert....

De plannen leken veelbelovend. In de praktijk blijkt dat werknemers helemaal niet zitten te springen om een baan in het onderwijs. Het onderwijs op zijn beurt staat niet te trappelen om lieden die via de zijdeur binnenkomen. Kortom, een maatregel die zeker niet in de 19 duizend leerkrachten kan voorzien die tot 2006 nodig zijn. Het is dus zaak de enkeling die zich bij de opleiding meldt in de watten te leggen.

Het ministerie denkt daar anders over. Zij-instromers en deeltijdstudenten op de Pabo die niet in aanmerking komen voor de reguliere studiefinanciering kregen tot vorig jaar een tegemoetkoming van 1134 euro per jaar. Die maatregel is dit jaar aangepast. Als het gezinsinkomen van de omscholer hoger is dan 24 duizend euro per jaar, vervalt de tegemoetkoming. In de praktijk blijkt dat 90 procent van de omscholers vrouw is. Wie een baan heeft, voor het gezin zorgt en zich ook nog wil omscholen, heeft tijd en geld nodig. Tijd om te studeren en stage te lopen en geld om voorzieningen in te kopen, zoals kinderopvang.

De lerarenopleidingen zien nu al dat het aantal inschrijving van deeltijdstudenten terugloopt omdat omscholen duurder wordt. Met een zo groot tekort is het onbegrijpelijk dat een man met een redelijk inkomen moet bijspringen als zijn vrouw gehoor geeft aan de jammerklachten uit het onderwijs. Het lijkt logischer de omscholer financieel te belonen in plaats van te straffen.

De aankomende leerkracht is overigens niet de enige die geld moet inleveren. Oudere docenten kunnen het onderwijs verlaten en houden dan recht op een aanzienlijk deel van hun salaris. Een aantrekkelijke regeling, waar veel gebruik van wordt gemaakt. Wie na zijn 61ste toch blijft werken, krijgt daar niets extra's voor. Dit zijn slechts twee voorbeelden van geniepige regeltjes die het lerarentekort eerder vergroten dan verkleinen.

De nieuwe minster van Onderwijs zou er goed aan doen eerst eens in zijn organisatie te kijken hoe de eigen regelgeving bijdraagt aan het lerarentekort. Een zo welvarende samenleving kan zich immers niet veroorloven dat de kennisoverdracht ten onder gaat aan bureaucratie en onbegrijpelijke arbeidsvoorwaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden