Lerarentekort zal oplopen in voortgezet onderwijs

Het lerarentekort lijkt nu minder nijpend dan een paar jaar geleden, maar er komen moeilijke jaren aan. Door de vergrijzing en het stijgend aantal leerlingen loopt het tekort aan leerkrachten in het voortgezet onderwijs de komende jaren op tot vierduizend.

Een leraar van de scholengemeenschap Erasmus in Almelo opent een envelop met eindexamenopgaven. © ANP

Dit blijkt uit de uit de nota Werken in het Onderwijs 2012 die staatssecretaris Halbe Zijlstra naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Vorig schooljaar stonden er gemiddeld 950 vacatures in het onderwijs open. Een jaar daarvoor waren dat er gemiddeld 1.070. De economische recessie, die werken in het onderwijs relatief aantrekkelijk maakt, en de kabinetsmaatregelen om de positie van leraren te verbeteren, hebben bijgedragen aan die daling.

Maar de komende jaren gaat de arbeidsmarkt met name in het voortgezet onderwijs meer knellen. In het basisonderwijs verwacht het ministerie vanaf het jaar 2017 weer serieuze tekorten, door het vertrek van leerkrachten die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Pas omstreeks 2020 verwacht Zijlstra meer evenwicht in vraag en aanbod.

In de grote steden is de vraag naar leerkrachten het grootst. 'We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren om de verwachte tekorten zo klein mogelijk te houden en te zorgen voor genoeg en hoogopgeleide leraren', zegt staatssecretaris Zijlstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden