Lerarentekort in Randstad leidt tot jacht op docent in spe

Het oplopende lerarentekort leidt in de Randstad tot een run op pabostudenten. De leraren in opleiding krijgen al vanaf hun eerste jaar werk aangeboden. Twee pabo's hebben een baangarantie afgekondigd voor studenten die in september beginnen. Ook recruiters azen op studenten.

Kaya Bouma
Studenten op de Thomas More Hogeschool in Rotterdam. Beeld Arie Kievit
Studenten op de Thomas More Hogeschool in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Dat blijkt uit een rondvraag langs negen pabo's in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht - de steden waar het lerarentekort het grootst is. Een paar jaar geleden hadden pas afgestudeerde docenten nog moeite een baan te vinden in het basisonderwijs, nu wordt om ze gevochten. Naar schatting heeft het merendeel van de vierdejaars nog voor de diploma-uitreiking een contract op zak.

Scholen boksen tegen elkaar op in de strijd om de beste alumni, zegt Susan Herrings, opleidingsmanager van de iPabo in Amsterdam, een van de scholen die een baangarantie heeft afgekondigd. 'Ze bieden studenten een laptop of extra begeleiding, als ze maar bij hen komen werken.'

Ook uitzendbureaus en detacheerders storten zich op de leraren in spe. Opleidingsmanagers klagen over opdringerige recruiters die contactgegevens van studenten los proberen te peuteren, of 'op het vervelende af' gastcolleges aanbieden om zo met de jonge leerkrachten in aanraking te komen.

Op de iPabo in Amsterdam kreeg een tweedejaarsstudent onlangs een betaalde stageplek aangeboden door een commercieel uitzendbureau - in de praktijk komt dat neer op invalwerk dat normaal gesproken door gediplomeerde docenten wordt gedaan.

Bijna iedereen heeft al een baan in groep 4E van de pabo in Rotterdam
Nog maar een paar jaar geleden kwam een pas afgestudeerde basisschooldocent nauwelijks aan het werk. Dat is volkomen omgeslagen. Wie nu op een pabo zit, heeft vaak eerder een baan op zak dan een diploma. Lees hier het hele artikel

De komende jaren wordt er alleen maar harder aan pabo'ers getrokken. Op dit moment is er een tekort van ongeveer 900 leraren in het basisonderwijs, volgens onderzoeksbureau Centerdata. Als er niets verandert kan dat in drie jaar tijd oplopen tot een tekort van 4.000; in 2025 zelfs tot 10 duizend.

De PO-raad, de koepel van schoolbesturen, is niet verbaasd dat scholen studenten voor de klas zetten. 'De poel met invalleerkrachten is op veel plekken leeggevist', zegt woordvoerder Ad Veen. 'Directeuren worden steeds creatiever in het werven van leraren.'

De lerarenopleiders maken zich zorgen over de studenten die tijdens hun opleiding al veel werken. 'Het is goed dat ze extra ervaring opdoen', zegt Gert Mallegrom, opleidingsmanager van de pabo aan hogeschool Inholland in Den Haag. 'Tegelijkertijd is het een risico. De tijd die de studenten voor de klas staan, kunnen ze niet besteden aan hun studie.' Dat leidt nu al tot vertraging, merken sommige pabo's.

De opleiders zijn bovendien bang dat hun studenten te snel in het diepe worden gegooid en een burn-out oplopen of uit het onderwijs vertrekken. Een deel van de pabo's heeft daarom met scholen uit de regio afgesproken dat ze studenten pas na hun afstuderen een baan aanbieden.

Ook de Algemene Onderwijsvakbond (AOb) en de PO-raad vinden dat schoolbesturen studenten eerst moeten laten afstuderen. 'Juist nu de arbeidsmarkt overspannen is, bestaat het risico dat er een te groot beroep wordt gedaan op jonge mensen in het vak', zegt AOb-woordvoerder Thijs den Otter.

De recruiters die pabo's benaderen herkennen zich niet in de kritiek van opleiders. 'Wij hebben goede contacten met pabo's', zegt Frank Voskuil van Dit is wijs, een uitzendbureau voor leraren, actief op achthonderd scholen. 'Scholen kunnen het lerarentekort niet altijd zelf oplossen. Wij helpen ze. Ons streven is wel dat de studenten eerst hun opleiding afmaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden