Lerarenstaking vandaag treft vooral scholen in regio Den Haag

Meer dan honderd middelbare scholen zullen vandaag de gevolgen van de lerarenstaking voelen. Volgens de VO Raad, de sectororganisatie in het voortgezet onderwijs, wordt de actie veel minder massaal dan aangekondigd.

Leden van de vakbond Leraren in Actie protesteren in juni op het Plein in Den Haag. © ANP

Een kleine tien scholen gaat vermoedelijk helemaal plat, verwacht de Haagse docent klassieke talen Peter Althuizen, voorzitter van de jonge vakbond Leraren in Actie (LIA), die de driedaagse staking tegen de wet op de Onderwijstijd heeft uitgeroepen.

'Er zullen scholen zijn waar nog een paar werkwillige docenten zijn', zegt Althuizen, 'maar naar die lessen gaat natuurlijk geen kind.' Om die reden hebben verschillende scholen besloten alternatieve programma's aan te bieden, weet hij, zoals een ingelaste studiedag of sportdag. 'Dat kun je natuurlijk met veel minder personeel organiseren.'

Problemen

Meer dan 1.500 leerkrachten verwacht Leraren in Actie vandaag voor een demonstratie op het Plein in Den Haag. 'Veel meer moet niet, want dan krijgen we problemen met de politie.'

LIA verzet zich tegen het inleveren van een aantal vrije dagen en een week zomervakantie in het voorstel van minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, dat binnenkort door de senaat wordt besproken. Bovendien stelt LIA dat de 40 klokuren extra, die sinds november in het voorstel staan, te veel ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs.

VO Raad-voorzitter Sjoerd Slagter verwacht niet dat de actie van LIA zo massaal wordt. 'Ze treft met name scholen in Den Haag en directe omgeving, waar de basis van het LIA ligt', zegt Slagter.

Soepel

De VO Raad heeft zijn leden geadviseerd soepel met de staking om te gaan en niet meteen met sancties tegen de actievoerende leerkrachten te komen. 'Maar dat er al meer dan honderd scholen zijn die bij voorbaat hebben aangegeven van stakers geen salaris in te houden, zoals LIA beweert, lijkt mij stug', zegt Slagter.

Later deze maand staakt ook de veel grotere lerarenbond AOb tegen de plannen voor de onderwijstijd. De VO Raad voelt zich meer met deze actie verwant dan met die van LIA. 'Kwesties als die van de vakantiedagen hebben we in de cao goed kunnen oplossen', zegt Slagter. 'Met roostervrije dagen compenseren we door het jaar heen die ene week vakantie minder. Bonden als de AOb en CNV Onderwijs kunnen zich daar wel in vinden. Wij vinden het niet meer van deze tijd zoals LIA zich er vierkant tegen verzet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden