Lerarensalaris omhoog met collegegeld

Studenten en oudere leraren betalen de rekening voor een snellere stijging van de lerarensalarissen. Het collegegeld wordt verhoogd met 25 euro per jaar en docenten boven 52 jaar worden gekort op hun extra vrije dagen.

'Ik sta hier als een vrolijk mens’, verklaarde onderwijsminister Plasterk (PvdA). De lerarensalarissen moeten volgens het kabinet omhoog om het vak aantrekkelijker te maken en het dreigende lerarentekort te beperken.

Officieel neemt het kabinet vrijdag het besluit. De aanpak van het lerarentekort, een reactie op een alarmerend rapport van Alexander Rinnooy Kan, liet op zich wachten omdat de coalitie het maar niet eens werd over de hervorming van het ontslagrecht.

Sneller stijgen
Minister Plasterk wil dat docenten sneller in salaris stijgen, zodat ze eerder op hun maximum zitten. Voor hoogopgeleide leraren ligt er een extra bonus in het verschiet, bijscholing wordt eveneens financieel beloond. Schoolleiders krijgen er 275 euro per maand bij.

In totaal moest tot 2015 ruim 1 miljard euro worden gevonden. De verhoging van het collegegeld, over de volle breedte, levert 100 miljoen euro op. Op dit moment bedraagt het collegegeld 1538 euro per jaar.

Het kabinet wil daarnaast de ‘BAPO’ geleidelijk afschaffen, de regeling Bevordering Arbeidsparticipatie Ouderen. Nu nog hebben leraren van 52 tot 55 jaar recht op 170 vrije klokuren (21 dagen) bovenop hun vakantiedagen. Boven de 56 jaar zijn dat er 340 (zo’n 42 dagen), wat neerkomt op een dag per week. Driekwart van die kosten komt voor rekening van de overheid.

Het kabinet wil daaraan een einde maken en oude leraren langer voor het vak behouden. Plasterk moet daarvoor overigens wel de medewerking van de bonden krijgen, want het betreft ingrepen in de cao.

Fonds
De minister krijgt daarnaast eenmalig een kleine 100 miljoen euro uit het Fonds Economische Structuurversterking, dat gevuld wordt door de aardgasbaten. Ook put hij uit de reserves op de onderwijsbegroting.

De lerarensalarissen gaan stijgen, maar studenten en oudere leraren betalen de rekening. Toch is dit voorstel van het kabinet de beste oplossing om het lerarentekort aan te pakken.
Eens
Oneens
stuur op tussenstand

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden