Lerarenregister is kansloos zonder draagvlak

De ingezonden brieven van dinsdag 11 oktober.

Staatssecretaris Dekker in de schoolbanken voor het lerarencongres. Beeld anp
Staatssecretaris Dekker in de schoolbanken voor het lerarencongres.Beeld anp

Brief van de dag: Lerarenregister is zinloos

Het lerarenregister zou de oplossing moeten zijn voor de vele onbevoegd gegeven lessen en het lerarentekort. Toch is dit niet het middel.

De leraar geeft allang niet alleen maar les maar heeft een lading administratieve taken: het bijhouden van een leerlingvolgsysteem, het schrijven van ontwikkelingsplannen voor het groeiend aantal zorgleerlingen.

Daarnaast zitten we met overvolle klassen, te veel lesuren om die lessen goed te kunnen verzorgen en een tekort aan leraren. Dit laatste is een gevolg van de problemen hierboven. Wat nodig is voor goed onderwijs is geen systeem waarin leraren wat cursussen inzetten om te laten zien hoe goed ze hun best hebben gedaan. Goed onderwijs begint bij een goede leraar die tijd en ruimte heeft voor onderwijs.

Maar er is er eigenlijk maar één echt bezwaar dat er toe doet: er is geen draagvlak voor. De Onderwijscoöperatie is wel voor de invoering van het lerarenregister. De staatssecretaris beweert dat zij 80 procent van alle leraren vertegenwoordigt, dús zou ditzelfde percentage voor het plan zijn...

Daarnaast zitten er in die Onderwijscoöperatie helemaal geen leraren. En als de beroepsgroep dat echt zou willen, waarom staat dan nog geen kwart van alle leraren geregistreerd? Als ze het zelf willen, waarom dat register verplichten?

Dekker meldde in de Tweede Kamer dat er voldoende draagvlak is om deze stap te zetten. Is 'voldoende' net zoiets als de 5 die moet worden behaald om de rekentoets in het VO 'goed genoeg' te doen?

Doe eerst écht onderzoek naar het draagvlak en overweeg de invoering hiervan dan opnieuw.

Kim van Strien, docent Frans, bestuurslid Leraren in Actie, Leiden

Lerarenregister? Prima

In een brief legt Nico Groot, schoolleider, uit dat het lerarenregister een slecht idee is en staatssecretaris Dekker het onderwijsveld niet kent. In mijn eigen praktijk van het organiseren en geven van vakinhoudelijke nascholingen blijkt dat een van de voornaamste tegenwerkers van professionalisering de schoolleider is.

Een paar honderd euro of een paar uur facilitering zijn vaak al te veel gevraagd. En stimuleren van vakinhoudelijke professionalisering door schoolleiders kom je niet zo vaak tegen. Veel docenten die ik ken zien het onderwijsregister als steun in de rug om hun professionalisering af te kunnen dwingen. Misschien kent staatssecretaris Dekker het onderwijsveld beter dan Nico Groot zou wensen.

Sijbrand de Jong, Radboud Universiteit, Nijmegen

undefined

Mooi en overzichtelijk

Toen ik 'mijn' Volkskrant gisteren begon te lezen, viel mij direct op dat er iets veranderd was. Mijn eerste indruk is positief. De achtergrondkleuren mis ik niet en de blauwe kleur van Ten eerste vind ik prachtig. En de indeling van de krant is duidelijk en overzichtelijk. Al met al mijn compliment voor de vernieuwing.

Wim Hellenthal, Rijnsburg

Wonderbaarlijke genezing

'Een aspirant-lid van het Groningse Vindicat belandde tijdens zijn ontgroening in het ziekenhuis met ernstig hersenletsel...' Hoewel ik in mijn studententijd weinig op had met corpsballen moet de berichtgeving toch wel correct blijven. Dit slachtoffer met 'ernstig hersenletsel' mocht de volgende ochtend weer naar huis.

Dr. Jan van Ingen, intensivist, Groningen

Hoezo leugen?

Afgelopen zaterdag betoogt Kees Kraaijeveld van De Argumentenfabriek dat het een leugen is dat het basispakket is verkleind. In financiële omvang is die gestegen, dat merkt iedereen via de premie. Dit betekent niet dat wat er wordt vergoed via het basispakket is gegroeid, want dat pakket is wel degelijk verkleind.

Opeenvolgende kabinetten beperkten vergoedingen voor medicatie zoals slaapmiddelen, maagzuurremmers, paracetamol, antidepressiva, anticonceptie, maar ook behandelingen voor fysiotherapie en onderdelen van de geestelijke gezondheidszorg. Tandzorg is er al sinds de jaren negentig uit. Dat bijvoorbeeld de wijkverpleging van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet ging, is geen uitbreiding, maar een overheveling met circa 200 miljoen euro bezuiniging. Vermindering van zorg en dreigende wachtlijsten zijn het gevolg. Daarboven op komt het eigen risico van inmiddels 385 euro die mensen die ziek zijn of ziek worden extra op hun premie betalen. De signalen van huisartsen dat dit leidt tot zorgmijding zijn talrijk. Ondanks de hogere uitgaven, zien we dat door de maatregelen de toegankelijkheid tot de zorg afneemt.

Renske Leijten, Kamerlid SP

Naschrift Kees Kraaijeveld

Renske Leijten is een vasthoudend politicus. Stellen dat het basispakket is verkleind is en blijft een leugen. Het tegendeel is waar. Zowel in euro's als in de hoeveelheid verzekerde zorg is het basispakket de afgelopen tien jaar voortdurend gegroeid. Het Zorginstituut, de instelling die de minister adviseert over de samenstelling van het pakket, bevestigt ook desgevraagd dat wat Renske Leijten beweert 'feitelijk onjuist' is.

Hoe zit het dan? De eenvoudigste manier om te laten zien dat het basispakket is gegroeid, is door te kijken in de Rijksbegroting. Daar is de stijging van de uitgaven aan het verzekerde pakket in de Zorgverzekeringswet duidelijk zichtbaar. Niet kleiner dus, maar groter. En hoe zit het dan met de behandelingen die uit het pakket zijn gegaan? Hoe zit het met de slaapmiddelen en de paracetamol die Leijten noemt? Ja, die zijn uit het pakket. Daar staat tegenover dat er jaarlijks de vergoeding van vele behandelingen en nieuwe medicijnen automatisch aan het basispakket wordt toegevoegd. Per saldo stijgt de hoeveelheid zorg die in het basispakket is verzekerd. Per saldo gaat het dus om een steeds groter wordend basispakket, niet een kleiner wordend basispakket. Wie anders beweert, spreekt niet de waarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden