Update

Lerarenprotest heeft geen invloed op standpunt coalitie

De massale lerarenprotesten vandaag in de Amsterdamse Arena hebben de coalitiepartijen in de Tweede Kamer niet van gedachte doen veranderen. In de Kamer is nog altijd een meerderheid voor de bezuinigingen in het passend onderwijs.

Leraren en leraressen uit het basisonderwijs zijn verzameld in de Amsterdamse Arena voor het protest van de onderwijsbonden tegen de voorgenomen bezuinigingen in het passend onderwijs. Beeld anp

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) zei vandaag in de Kamer dat ze beseft dat die bezuinigingen pijn doen, maar ze belooft te zullen ingrijpen als straks blijkt dat het niet goed gaat met de extra hulp aan leerlingen met een beperking. De Kamer stemt op z'n vroegst volgende week over de plannen.

De minister had graag gesproken tijdens de protestbijeenkomst. Ze vindt dat ze niet 'doof en blind' is geweest voor de zorgen die er vanaf de aankondiging leefden over de ingreep. Verder vindt dat ze vorig jaar 'een grote stap' heeft gezet toen de ingreep een jaar werd uitgesteld en besloten is de maatregel gefaseerd in te voeren.

Grootste staking ooit

Volgens de Algemene Onderwijsbond zijn er in totaal zo'n 50.000 stakende leraren naar het voetbalstadion gekomen, waarmee dit de grootste staking in het onderwijs ooit is. 'Dat zijn veel mensen', reageerde Van Bijsterveldt.

'Dit is een slecht plan en de bezuinigingen zijn overbodig. Ik roep de politiek op om hiermee te stoppen', zei AOb-voorzitter Walter Dresscher. Volgens Dresscher zijn er voldoende alternatieven waardoor deze harde maatregelen niet nodig zijn.

'Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. We moeten zuinig zijn op het onderwijs en niet bezuinigen op het onderwijs', vulde Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs aan. Via spandoeken maakten ook de leraren hun ongenoegen kenbaar. 'Maak van onze leerlingen geen thuisblijvers', zo viel er onder meer te lezen.

1700 scholen
De vakbonden hadden bussen geregeld voor 23.000 stakende docenten. Uiteindelijk zijn daar bovenop nog vele duizenden mensen naar Amsterdam afgereisd, voornamelijk per trein. Meer dan 1700 scholen in heel Nederland sloten hun deuren vanwege de staking.

Een woordvoerder van CNV Onderwijs zei dat er nog meer demonstranten onderweg waren naar het Amsterdamse voetbalstadion, maar dat ze door de drukte rechtsomkeert hadden moeten maken.

Radeloos
Er zijn geen politici onder de sprekers in de ArenA. SP-voorman Emile Roemer zat wel tussen het publiek.

Ook op Twitter betuigden verscheidene politici van oppositiepartijen hun steun. 'Het kabinet ontneemt kinderen kansen, maakt ouders rechteloos en leerkrachten radeloos', schreef Hans Spekman (PvdA). Jolande Sap, fractievoorzitter GroenLinks: 'Steun voor leerkrachten die protesteren in Amsterdam.', meldt Jolande Sap, fractievoorzitter van GroenLink. 'Bezuiniging passend onderwijs is een slechte zaak: raakt kwaliteit onderwijs en alle leerlingen.' Tanja Jadnanansing (PvdA): 'Ik vind de voorstellen voor het passend onderwijs ongepast! Op naar de Arena om dat te laten blijken.'

Nine Kooiman van de SP wenst de leraren op Twitter veel succes. Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie: 'Zorgen onderwijspersoneel en ouders over passend onderwijs zijn terecht', aldus Arie Slob van de ChristenUnie. 'Hoop dat debat deze week nog voor veranderingen zal zorgen.'

Ton Elias van de VVD is zeer kritisch over de staking. 'Over passend onderwijs wordt veel lariekoek verkocht en tot mijn spijt worden stakende leraren misleid', aldus het Kamerlid. 'Dat er een 'onverantwoorde kaalslag' op til zou zijn is platte demagogische vakbondsnonsens.'

© ANP
© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden