NieuwsOnderwijs

Lerarenaanbod wordt steeds schraler, blijkt uit nieuwe cijfers ministerie

Scholen hadden het afgelopen schooljaar meer moeite om nieuwe leraren te vinden dan het jaar daarvoor. Ondertussen loopt het lerarentekort het komende decennium verder op.

Een techniekles in Harderberg. Voor technische vakken zijn er veel tekorten. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een techniekles in Harderberg. Voor technische vakken zijn er veel tekorten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dit blijkt uit nieuwe arbeidsmarktcijfers die onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob woensdag aan de Tweede Kamer stuurden.

Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs nam het aantal online vacatures de afgelopen jaren fors toe. Tegelijkertijd hebben scholen minder keuze. Op 70 procent van de vacatures in het basisonderwijs reageerden minder dan vijf kandidaten. Een jaar eerder was dat bij 43 procent van de vacatures het geval.

Scholen scharen bovendien steeds meer vacatures in de categorie ‘moeilijk vervulbaar’. In het basisonderwijs: 61 procent afgelopen schooljaar tegen 51 procent het jaar daarvoor. Op middelbare scholen: 43 procent tegen 37 procent een jaar eerder. Op mbo’s: 41 procent tegen 31 procent.

Tienduizend tekort

De ministers stellen in de brief dat de arbeidsmarkt in het primair onderwijs ‘krapper is geworden’. Volgens de nieuwste ramingen komen de basisscholen over vijf jaar circa 4.200 voltijdsleerkrachten tekort. Over tien jaar kan dat tekort zijn opgelopen tot tienduizend fte.

Op middelbare scholen lijkt de situatie voor de tekortvakken ‘ernstiger te worden’, schrijven Van Engelshoven en Slob. Over vijf jaar voorspelt de nieuwste raming een tekort van 1075 fte, over tien jaar een tekort van 1600 fte. ‘De verwachting is dat dit tekort voor het grootste deel geconcentreerd zal zijn bij de tekortvakken wiskunde, natuurkunde, Duits, Frans, scheikunde, klassieke talen en informatica.’

Moeilijk te voorspellen

Een kanttekening: de ramingen houden geen rekening met recente maatregelen om het lerarentekort te bestrijden. Zo wil het ministerie meer zij-instromers werven, werkloze docenten weer voor de klas krijgen en deeltijders stimuleren meer uren te maken.

De te verwachten tekorten op het mbo zijn moeilijk te voorspellen, omdat veel docenten daar uit de praktijk komen. Nu de arbeidsmarkt aantrekt, kan het volgens de ministers voor mbo-instellingen lastiger worden om vakmensen als docent aan te trekken. Voor technische vakken zijn er nu al tekorten.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) kondigde onlangs een staking aan in alle sectoren van het onderwijs. Daarmee wil de bond aandacht vragen voor werkdruk, salarissen en lerarentekorten.

Wat schreven wij eerder over het lerarentekort?

De adjunct-directeur, een onderwijsassistent en een student staan noodgedwongen voor de klas. Nog maar vier dagen per week naar school. Of een pensionado inhuren om les te geven. Dit zijn de lapmiddelen tegen het lerarentekort.

Om het nijpend tekort aan leraren op te vangen, zet minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob in op zij-instromers. Een concessie aan de kwaliteit? ‘We gaan echt niet iedereen zomaar voor de klas zetten', zei hij afgelopen zomer in een interview.

Er wordt gesproken van een lerarentekort en toch zijn er werkloze leraren. Hoe kan dat? En is er wel een lerarentekort? Volgens onderzoek van het UWV zijn er genoeg leraren om de vacatures te vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden