Leraren slopen partijgebouwen

De Mexicaanse overheid wil meer greep op het onderwijs. De kwaliteit is erbarmelijk en corruptie zou hoogtij vieren. Tot woede van de leraren, zij vinden juist dat de regering faalt.

RIO DE JANEIRO - Woedende leraren hebben deze week de kantoren van politieke partijen in de Mexicaanse stad Chilpancingo aangevallen. De docenten krijgen steun van gewapende burgerwachten en eisen het aftreden van de regering.


Chilpancingo is de hoofdstad van deelstaat Guerrero, een van de armste en gewelddadigste staten van het land. Met stokken sloegen de gemaskerde demonstranten in op de ramen van de partijgebouwen, bespoten de muren met graffiti en stichtten brandjes. Er vielen geen gewonden.


De leraren protesteren tegen recente onderwijshervormingen en de privatisering van het onderwijs die daarmee gepaard zou gaan. 'Het openbaar onderwijs is gratis in Mexico, de hervormingen brengen dit systeem in gevaar', aldus een van de demonstranten, tevens lid van de lokale lerarenvakbond Ceteg. 'We hebben geprobeerd te praten met de regering maar ze luisteren niet naar onze argumenten. Dus moesten we hardere maatregelen nemen', aldus de leraar die niet met zijn naam in de krant wil uit angst voor represailles.


De federale regering noemt de hervormingen historisch en noodzakelijk. Ze moeten het mogelijk maken een grotere controle uit te oefenen op de kwaliteit van het onderwijs en de docenten. Nu is die controle vrijwel volledig in handen van de vakbonden, die worden geplaagd door corruptieschandalen en vriendjespolitiek. De hervormingen moeten een einde maken aan de gewoonte docentenbanen door te geven van vader op zoon.


Deelstaatgouverneur Angel Aguirre vreest dat de demonstranten banden hebben met guerrillabewegingen en zei dat de onlusten een verdere dialoog onmogelijk hebben gemaakt. Hij kondigde aan hard op te treden en vaardigde arrestatiebevelen uit tegen de leiders. 'Repressie gooit alleen maar olie op het vuur', reageerde een van de gezochte leiders Minervino Morán. 'Dit zal leiden tot nog hardere confrontaties in Guerrero.'


Guerrero is een deelstaat met een traditie van fel sociaal protest. Enkele maanden geleden pakten burgers er de wapens op om zelf de strijd aan te gaan met de drugsbendes, die dood en verderf zaaien in hun dorpen. Volgens de burgerwachten is zowel regering als politie door en door corrupt en doen ze niets om de veiligheid van de inwoners te garanderen.


Enkele weken geleden sloeg deze gewapende organisatie de handen ineen met de leraren, sociale bewegingen en mensenrechtenorganisaties. Samen richtten ze de Volksbeweging Guerrero op en eisen het aftreden van de regering die naar hun mening niet de belangen van het volk dient. De situatie doet denken aan 2006, toen in de aangrenzende staat Oaxaca een lerarenprotest uitmondde in een massale volksopstand die het leven maandenlang plat legde en de regering uit de hoofdstad verjoeg. Een groot verschil is dat bij de opstand in Oaxaca alleen ongewapende organisaties betrokken waren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden