Leraren offeren vakantie niet op

Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs zegt niet meer te willen praten over werkdruk van leraren als die er geen vakantieweek in de zomer voor willen inleveren. ‘Ik geef scholen de ruimte om een week te gebruiken voor scholing, vergaderingen, enzovoorts. Vijf roostervrije dagen geven een goede mogelijkheid om de werkdruk te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van het onderwijs. Kiest men hier niet voor, dan ben ik wel uitgepraat over het onderwerp werkdruk.’

Van onze verslaggever Robin Gerrits

De verkorting van de zomervakantie van zeven naar zes weken (net als in het basisonderwijs) moet in het schooljaar 2011-2012 haar beslag krijgen. Volgens Van Bijsterveldt moet op schoolniveau worden besloten hoe de voor leerlingen roostervrije dagen voor de leraren worden ingevuld. Dat kan zelfs als vrije dag zijn, maar dan kunnen de niet-lesgebonden activiteiten (die nu vaak leiden tot lange werkdagen) minder goed over het jaar verspreid worden.

Dinsdag maakte vakbond CNV Onderwijs de resultaten bekend van een peiling onder leraren, waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid er helemaal niet voor voelt een week vakantie in te leveren voor minder werkdruk. ‘Voor veel leraren is de vakantie noodzakelijk om bij te tanken van de zware lesweken. Vaak besteden ze ook in de vakanties al een deel van hun tijd aan voorbereiding en bijhouden van hun vak’. zegt CNVO-bestuurder Patrick Banis.

Ook vrezen de docenten dat er wel een week wordt ingeleverd, maar dat nieuwe en extra taken in de vrijgekomen tijd de werkdruk op zijn minst op peil houden.

Eerder besloot Van Bijsterveldt de voorstellen van de commissie-Cornielje over te nemen, die in december met haar rapport kwam over de urennorm. Een langer schooljaar ten koste van de vakantie stelt scholen in staat te voldoen aan de vereiste onderwijstijd en verlicht de werkdruk.

Een schoolklas. (ANP) Beeld
Een schoolklas. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden