Leraren Javaanse eliteschool vrijgesproken van verkrachting

Een Canadese leraar en een Indonesische onderwijsassistent van een internationale eliteschool in Jakarta die eerder tot tien jaar celstraf waren veroordeeld wegens seksueel misbruik, zijn vrijdag uit de gevangenis vrijgelaten. Hun vonnissen zijn herroepen wegens gebrek aan bewijs.

Leraar Neil Bantleman en assistent Ferdinant Tjiong ba hun vrijlating. Beeld ap
Leraar Neil Bantleman en assistent Ferdinant Tjiong ba hun vrijlating.Beeld ap

Neil Bantleman en Ferdinant Tjiong werden door familie, vrienden en ex-collega's opgewacht toen ze de Cipinang-gevangenis in Oost-Jakarta verlieten. Ze hebben steeds hun onschuld volgehouden en gingen bij het Gerechtshof in Jakarta in hoger beroep nadat ze in april waren veroordeeld voor seksueel misbruik van drie kleuters. Het openbaar ministerie zegt nog wel in cassatie te willen gaan.

Bantleman en Tjiong werden vorig jaar juli gearresteerd nadat de ouders van een nu 6-jarige leerling aangifte hadden gedaan, omdat hun zoon zou zijn verkracht. Vier mannelijke conciërges kregen acht jaar gevangenisstraf en een vrouw zeven jaar wegens medeplichtigheid. Een zesde verdachte pleegde zelfmoord.

De advocaat, directeur en verscheidene collega's van Bantleman en Tjiong voerden aan dat de aanklachten tegen de twee financieel gemotiveerd waren. De moeder van een van de kinderen daagde de school wegens nalatigheid en vorderde 125 miljoen dollar schadevergoeding.

Dezelfde rechtbank die de twee had veroordeeld wees de eis tot schadevergoeding maandag af. Het was niet bewezen dat het misbruik had plaatsgevonden, zei de rechtbank. Nieuw bewijs in de vorm van medische rapporten van drie verschillende ziekenhuizen in Jakarta en Singapore toonde aan dat bij geen van de drie kinderen sprake was van letsel of andere abnormaliteiten.

De moeder was in juli al in Singapore tot betaling van bijna 165 duizend dollar schadevergoeding veroordeeld wegens smaad, omdat haar beschuldigingen niet bewezen konden worden. Voor het gerechtshof wogen beide uitspraken mee in de beslissing het vonnis te herroepen, zei advocaat Hotman Paris Hutapea.

De International School in Jakarta heet tegenwoordig de Intercultural School. De instelling telt 2400 leerlingen tussen de 3 en 18 jaar uit zestig landen, voornamelijk kinderen van diplomaten, expats en de Indonesische elite.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden