Leraar Guido de Brès krijgt 20 maanden cel

De rechtbank in Utrecht heeft dinsdag de voormalige aardrijkskundeleraar B.K. van de Amersfoorste scholengemeenschap Guido de Brès veroordeeld tot twintig maanden gevangenisstraf....

Van onze verslaggeefster

UTRECHT

Volgens de rechtbank heeft de man stelselmatig misbruik gemaakt van zijn positie en overwicht als leraar. De rechtbank meent dat de leerlingen, in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar, in een kwetsbare ontwikkelingsfase zaten en dat daarom sprake was van misbruik. 'Enkele van de betrokkenen hebben nadelige psychische gevolgen ondervonden, terwijl anderen die mogelijk nog zullen ondervinden', staat in het vonnis.

In 1990 kreeg de leraar al een ernstige waarschuwing nadat gebleken was dat hij ontucht pleegde met verschillende leerlingen. Na een korte onthouding viel K. terug in zijn oude gedrag. Hij hield meermalen sekspartijtjes bij hem thuis, waarbij pornofilms werden bekeken. In het bijzijn van de jongens trok hij zich af. Verder zette hij de leerlingen aan tot masturbatie, werd er gepijpt en soms anale seks bedreven.

Mr. E. Bouwman, de advocaat van de veroordeelde leraar, pleitte twee weken geleden voor vrijspraak. Hij noemt de uitspraak van de rechtbank 'kort door de bocht'. 'Uit de feiten blijkt niet of de jongens onvrijwillig handelden', meent hij. In zijn pleidooi legde hij de nadruk op het recht van minderjarigen op seksualiteit.

Bouwman: 'De leerlingen zullen nooit zeggen dat ze het contact als plezierig hebben ervaren. Ze denken dat ze een zonde hebben begaan.' De raadsman meent dat het gereformeerde milieu van de jongens een rol speelde. 'In een opener maatschappij zouden de jongens daar misschien gemakkelijker overheen zijn gestapt.' Geen enkele van de betrokken leerlingen diende een aanklacht in.

De raadsman spreekt tegen dat er sprake was van een leraar-leerling verhouding. 'De leerlingen die bij hem thuis kwamen, hadden al geen les meer van hem. Het is bovendien de vraag wie de mindere was. De man stelde zich immers uiterst chantabel op', meent Bouwman.

De advocaat weet nog niet of hij in hoger beroep zal gaan. 'Dat moet ik eerst bespreken met mijn cliënt. Ik denk dat hij ervoor kiest zijn straf uit te zitten. Hij wil daarmee de periode afsluiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden