Lepelbuigfeestjes

The Men Who Stare at Goats

(Grant Heslov, 2009) Van het volgende is méér waar dan je zult geloven, voorspellen de begintitels van The Men Who Stare at Goats. Een slimme zet van regisseur Grant Heslov: zo ga je je bij alles wat je ziet afvragen of het nu verzonnen is of niet. Bestond er ooit echt een paranormale eenheid in het Amerikaanse leger waarin soldaten werden getraind om met de kracht van hun geest te gaan vechten? En dat dan dus letterlijk. Wanneer journalist Bob Wilton (Ewan McGregor) voor het eerst van het bizarre gegeven hoort, krijgt hij een filmpje te zien waarin een veteraan met zijn gedachten hamsters omlegt.

Voor hij er erg in heeft, zit Bob aantekeningen te maken over het Nieuwe Leger, waar oefeningen in onstoffelijkheid dagelijkse kost waren (of zijn), en crosst hij tijdens de War on Terror door Irak aan de zijde van paranormaal spion Lyn Cassidy (George Clooney), die al rijdend wolken oplost met zijn geconcentreerde blik. Lepelbuigfeestjes, doodgestaarde geiten, workshops joggen voor gevorderden; het is ontegenzeglijk een nieuwe dimensie van de werkelijkheid die zich in The Men Who Stare at Goats openbaart... en daarvan zou dus veel méér waar zijn dan je denkt. Dat behoedt deze vlotte bewerking van Jon Ronsons gelijknamige (non-fictie!)boek niet voor een op den duur nogal vermoeiende meligheid, maar Jeff Bridges blijft leuk met zijn Big Lebowski-achtige rol als hippie-legerleider Bill Django. BBC 1, 00.50-02.15 uur.

La belle et la bête

(Jean Cocteau, 1946) Ingenieus gebruikmakend van prachtige decors en vrij simpele effecten, zoals het achterwaarts terugspoelen van het filmbeeld, laat Cocteau het welbekende sprookje van Jeanne-Marie Leprince de Beaumont tintelen en sprankelen zoals niemand voor en na hem. De entree van Belle in het kasteel van het Beest, waarbij ze over de trap afdaalt terwijl levende armen met kandelaars haar bijschijnen, blijft een weergaloos staaltje filmsurrealisme. Arte, 13.50-15.25 uur.

TRON Legacy

(Joseph Kosinski, 2010) Waar moet hij zoeken, als een whizzkid zijn vader kwijt is? In de computer, natuurlijk. Dat de briljante Sam Flynn (Garrett Hedlund) daar niet zelf is opgekomen in al die jaren dat zijn vader, de ook al zo geniale programmeur Kevin Flynn (Jeff Bridges), van de aardbodem is verdwenen. Een telefoontje voert hem naar papa's kantoor in een verlaten automatenhal; wat klikjes op diens computer, een optater van een laserkanon en Sam suist door een hypertechnisch domein dat hij direct als het magnum opus van zijn vader herkent: het computerspelletje TRON. Het kan niet anders of papa is destijds hetzelfde overkomen. Zodoende omsluit TRON Legacy keurig de plot van de baanbrekende cultfilm TRON (1982), de eerste hollywoodproductie met computergegenereerde beelden. De plot laat behoorlijk te wensen over, maar met het digitale spektakel zit het wel snor en de schoonheid van de vele donker glanzende techno-vergezichten werkt door Daft Punks straffe retro-soundtrack extra spectaculair. Veronica, 20.30-23.00 uur.

The English Patient

(Anthony Minghella, 1996) Weelderige bewerking van de roman van Michael Ondaatje. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog ligt Ralph Fiennes gewond in een Italiaans ziekenhuis, waar hij verpleegster Juliette Binoche over zijn leven vertelt. In flashbacks zien we hoe hij in het Caïro van de jaren dertig verliefd wordt op de getrouwde Kristin Scott Thomas. Mooi klassiek drama in een overdadig decor, goed voor 9 Oscars. RTL8, 20.30-23.50 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden