Lepelaarstand gedijt ondanks massale trek

Ook al is de grootste lepelaarskolonie in Nederland, die in de Oostvaardersplassen, dit jaar weliswaar geheel verdwenen, het gaat toch goed met de lepelaars....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens medewerker T. den Boer van Vogelbescherming verdwenen dit voorjaar binnen één week alle lepelaars uit de Oostvaardersplassen. Vorig jaar broedden er nog 330 paren. Een klein deel, zestig paar, is uitgeweken naar de Lepelaarsplassen bij Almere.

Het grootste deel is echter terechtgekomen op de Waddeneilanden. Op Texel, Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog zitten nu kolonies van meer dan honderd paar. Elf paren vestigden zich voor het eerst op Ameland. Andere kolonies zitten in het Zwanewater in de Noord-Hollandse duinen en het Quackjeswater in Oostvoorne.

Deskundigen hebben geen duidelijke verklaring voor het wegtrekken van de lepelaars uit de Oostvaardersplassen. Volgens Ecomare is er door de strenge winter voedselgebrek. Lepelaars eten vooral garnalen en kleine vissen.

Den Boer gelooft daar echter niet in. De medewerker van Vogelbescherming: 'Voedselgebrek uit zich in een verminderd broedsucces, niet in massaal wegtrekken naar een andere broedplaats.' Hij denkt eerder aan de droogte. In de Oostvaardersplassen hebben de lepelaars altijd in rietvelden in het water gebroed. Den Boer: 'Ze woonden als het ware op stelten.'

Door de grote droogte sinds de winter van 1995 en door een ander beheer, waarbij het waterpeil in de Oostvaardersplassen werd verlaagd, viel het broedterrein van de lepelaars droog. 'En daar houden ze niet van', aldus Den Boer. Mogelijk heeft ook de aanwezigheid van vossen een rol gespeeld. Den Boer: 'Dat weten we niet zeker. Ze zitten niet voor niets in natte rietvelden.

De stand van de lepelaars stijgt al een aantal jaren. Het dieptepunt lag in 1968 en 1969. Toen telde de Nederlandse populatie 150 broedparen. In de jaren zeventig steeg dat tot 250 en halverwege de jaren tachtig tot 350 broedparen.

Al eerder hebben lepelaars hun belangrijkste kolonie in de steek gelaten. Volgens Den Boer was dat honderd jaar lang het Naardermeer. Daar werden ze verstoord, vooral door de vossen, maar ze vonden andere onderkomens. De lepelaars zijn de Oostvaardersplassen niet vergeten, nu het broedseizoen is afgelopen. Volgens medewerker M. Winia van Staatsbosbeheer waren er vorige week weer een stuk of negentig vogels in de plassen aan het fourageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden