Leonard Cohen doet Amsterdam aan

Lang leek het erop dat Leonard Cohen (73) nooit meer zou optreden, maar op 12 juli komt de Canadese singer/songwriter naar het Westerpark in Amsterdam.

Op 23 mei 1993 zong Cohen in De Vereeniging in Nijmegen. Na de tournee trok hij zich vijf jaar terug in het Mount Baldy Zen Centre in Californië. In 1999 bleek hij een boeddhistische monnik, genaamd Jikhan (‘Stilte’). Hij maakte sindsdien twee albums, maar in toeren leek Cohen geen zin meer te hebben.

Dat veranderde, toevallig of niet, toen hij in het najaar van 2005 bijna zijn hele fortuin in rook zag opgaan. Ex-manager Kelley Lynch zou via het onduidelijke bedrijf Traditional Holdings miljoenen dollars hebben ontvreemd. Naar verluidt had Cohen nog 150 duizend dollar over.

De rechter bepaalde dat Lynch hem negen miljoen dollar moet teruggeven, maar het is de vraag of hij dat geld ooit zal ontvangen: Lynch negeerde tot dusver alle dagvaardingen en sommaties. Wat er met het geld is gebeurd, lijkt niemand precies te weten.

Nieuw werk
Cohen, ondertussen, publiceerde Book Of Longing (2006), zijn eerste collectie nieuw werk sinds Book Of Mercy (1984). Op 13 mei 2006 zong hij in een boekhandel in Toronto twee liedjes: So Long, Marianne en Hey, That’s No Way To Say Goodbye.

In Canada werd Leonard Cohen aanvankelijk bekend als dichter en schrijver. De romans The Favourite Game (1963) en (1966) horen er tot de literaire canon. Pas toen hij in 1967 naar de VS verhuisde, begon hij een carrière als folkzanger. Debuut Songs Of Leonard Cohen verscheen eind 1967, maar pas na 1970 ontdekte het publiek hem echt, al werd de zingende literator door een deel van de critici haast vijandig bejegend.

Ander geluid
In de jaren zeventig en tachtig veranderde zijn geluid: de bariton werd een bas, de akoestische gitaar maakte plaats voor synthesizers. Niet alle fans apprecieerden dat, maar het album I’m Your Man (1988) werd een van Cohens succesvolste. Zijn jongste studioalbum Dear Heather verscheen in 2004.

Leonard Cohen in 1974 op de Dam in Amsterdam. (ANP) Beeld
Leonard Cohen in 1974 op de Dam in Amsterdam. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden