Leo Vroman, Koen de Jong en Nico Dros

En dan hier nog herinneringen aan de Out of Africa-barones, het finale werk van Leo Vroman, een zoektocht naar het fenomeen Wim 'the Iceman' Hof en andere net verschenen titels.

Iceman Wim HofBeeld anp

Het begint nog met een dansje op de vismarkt, waar de vedelaars en blazers spelen. Daarna trakteert Josef zijn lief Nanie op een pomeransbitter, in de tent voor de burgerij. Daar valt Nanie op dat een heerschap met een rapier haar bespiedt, 'en niet vanwege mijn bontje'. Kapers op de kust, in 'Twee dooilingen', de novelle die speelt op het 17de-eeuwse Texel, het laatste verhaal in de bundel Langzaam afbouwen op deze planeet. Auteur Nico Dros werd in 1956 op Texel geboren.

Beeld x

Na haar jaren in Kenia leefde de excentrieke Isak Dinesen, bekend van Out of Africa (1937), dat ze publiceerde onder haar schrijversnaam Karen Blixen, op het Deense landgoed Rungstedlund. Daar stierf ze in 1962. Haar voormalige huishoudster Caroline Carlsen verbleef er nog steeds toen de journaliste Dolores Thijs in 1986 het huis bezocht. De gesprekken met de huishoudster resulteerden in de roman Het huis aan de Sont, geschreven vanuit mevrouw Carlsen, die in 1949 in dienst trad bij 'de Barones', zoals ze Blixen noemde.

Beeld x

Het finale werk van dichter, bioloog en tekenaar Leo Vroman, die overleed op 22 februari 2014, is gebundeld in Die vleugels II. Op zijn 98ste schreef hij: 'Ik denk haast elke keer/ als ik een vers heb voltooid/ en weggestuurd of weggelegd:/ ziezo, dat doe ik nooit/ van mijn leven meer.' Maar na één of twee nachten begint het weer. Een gedachte, een regel. 'Dan zet zich dat onverwachte/ of zelfs ongehoorde/ rijmwoord er onder vast./ En waarachtig, het past.'

Beeld -

Merkwaardig gedrag vertoont de 'Janprofessor' bij wie een student tentamen wil doen. Hij schrijft het tentamenbriefje meteen uit ('Op wat voor cijfer had je gehoopt?') mits de student bereid is zich aan een fanclub van dames aan te bieden. Daar zocht de Janprofessor nog iemand voor. En of de verteller van Alle collega's dood, de nieuwe roman van Nachoem Wijnberg wél normaal is, kunnen we evenmin met zekerheid zeggen: 'Ooit sliep ik vaker dan een nacht per week met iemand in hetzelfde bed. Met wie ook alweer? Met Mijn Ex.' Wijnberg is geen student maar hoogleraar aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UvA. Het is te hopen voor hem én voor de wetenschap dat deze roman fictie is.

Beeld x

Italië maakt de grootste economische en morele crisis door sinds de Tweede Wereldoorlog en de vraag is of het land daar ooit weer bovenop komt. In Italiaanse streken zoekt journalist Bas Mesters (ex-Volkskrant, ex-NRC Handelsblad, nu verbonden aan het Expertisecentrum Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam) het antwoord op die vraag. Hij doet dat aan de hand van wandelingen door Rome, 'van paleis naar plein, van kerk naar bar: elk uur stop ik op een plek om van daaruit een deel van het Italiaanse verhaal te vertellen'. Het boek wordt vandaag gepresenteerd, tijdens de Italiaanse Bevrijdingsdag (Festa della Libertà).

Beeld -

Aan het einde van de inleiding van Koud kunstje, over Wim 'the Iceman' Hof, wenst Koen de Jong de lezer veel succes met koud afdouchen. Want dat is alvast iets wat iedereen kan doen die zijn bloedvaten wil trainen en daarmee zijn weerstand wil verhogen: koud afdouchen. Plus elke dag de ademhalingsoefening: 'Adem diep in, naar je buik. Adem langzaam uit. Adem diep in, naar je buik. Adem langzaam uit. Adem diep in, naar je buik. Adem langzaam uit. Adem diep in, naar je buik. Adem langzaam uit. Herhaal dit in totaal 30 keer.' De Jong verdiepte zich in het fenomeen Wim Hof, de man die beweert dat hij zijn autonoom zenuwstelsel kan beïnvloeden - volgens onderzoekers aan het Radboud UMC is die claim terecht. Dat Hof tevens een charlatanachtig imago heeft als 'man die net doet of hij kanker kan genezen', is volgens De Jong onterecht: Hof heeft zoiets nooit gezegd. Wel zou zijn methode ontstekingsreacties kunnen onderdrukken en daarmee heilzaam zijn bij ziekten als reuma, artrose of de ziekte van Crohn. Ook overgewicht, spataderen en depressies kun je volgens De Jong met de combinatie van een goede ademhaling en kou te lijf. Tot slot is de Methode Wim Hof goed voor je hart, voor een strakke huid, voor een dosis energie, voor glanzend haar én voor je zelfvertrouwen. Koud afdouchen dus maar.

Beeld -

Het grootste probleem is dat we beter menen te weten wat er omgaat in het hoofd van mensen, inclusief dat van onszelf, dan we eigenlijk doen, zegt de Amerikaanse hoogleraar gedragswetenschappen Nicholas Epley in Mensenkennis & misverstand. Het vermogen om na te denken over de gedachten, gevoelens en bedoelingen van anderen om hen beter te begrijpen - het zogeheten zesde zintuig - is volgens de psycholoog weliswaar de belangrijkste vaardigheid van het brein, maar bijna altijd is ook sprake van inschattingsfouten. En die zijn gelukkig te vermijden, leert zijn boek.

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden