Lenz, Brusselmans, Willems

Atticus Lish veelgeprezen grotestadsroman, nu vertaald, alweer een nieuwe Herman Brusselmans, Europese voetbalglorie en andere net verschenen titels.

redactie

De man in de stroom

Stil, soeverein en griezelig kalm werd Der Mann im Strom bij verschijning genoemd. De uit 1957 stammende roman van de vorig jaar overleden Siegfried Lenz speelt zich deels af onder water: de duiker Hinrich raakt verwikkeld in een complot rond het wrak van een in de oorlog gezonken U-boot. De man in de stroom verschijnt in een door Frank Schuitemaker herziene vertaling van L. Coutinho.

Auteur: Siegfried Lenz. Van Gennip; €17,90 Beeld
Auteur: Siegfried Lenz. Van Gennip; €17,90Beeld

Ter voorbereiding op het volgende leven

Zijn vader, Gordon Lish, was de vaste redacteur van literaire instituten als Don DeLillo en Raymond Carver. Zoon Atticus - een naam geknipt voor een romanfiguur - werd vorig jaar de literaire hemel in geprezen om zijn vuistdikke debuut Preparation for the Next Life. Anne Jongeling vertaalde de duistere, meervoudig bekroonde grotestadsroman als Ter voorbereiding op het volgende leven.

Auteur: Atticus Lish. Hollands Diep; €19,99 Beeld
Auteur: Atticus Lish. Hollands Diep; €19,99Beeld

Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus

Herman Frodiet noemde hij zich ooit, en G.H.L. Bustenhouwer. Ook in zijn nieuwe 'literaire thriller' bakt Herman Brusselmans ze bruin. In Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus dient commissaris Übertrut van de Gentse Moordbrigade, bijgestaan door zijn rechercheurs Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat, een brute moord uit 1961 op te lossen. Ook de in de titel genoemde schrijver ('Ucho Claus') en diens ravissante assistente Ina Prikkedel worden aan de tand gevoeld. 'Dat hij maar goed oplet of hij zal z'n strontgedichtjes achter tralies mogen afwerken.'

Auteur: Herman Brusselmans. Prometheus; €14,95 Beeld
Auteur: Herman Brusselmans. Prometheus; €14,95Beeld

Wereldschaduw

Zijn vorige roman, Goede mensen, speelde zich af tussen Kristallnacht 1938 en de Duitse inval in Wit-Rusland van 1941 en werd in de Volkskrant 'angstaanjagend goed' gevonden. Zijn jongste roman, het door Sylvie Hoyinck uit het Hebreeuws vertaalde Wereldschaduw, situeert Nir Baram (Jeruzalem, 1976) in 'het mondiale systeem waarvan wij allemaal onderdeel zijn'. Drie verhaallijnen, onder meer over gedesillusioneerde idealisten die in een wereldwijde betoging 1 miljard demonstranten op de been willen brengen.

Auteur: Nir Baram. De Bezige Bij; €24,90 Beeld
Auteur: Nir Baram. De Bezige Bij; €24,90Beeld

Geen vak voor bange mensen

Laten we er geen doekjes om winden: journalisten hebben veel pretenties', luidt de eerste zin van Geen vak voor bange mensen van Bernard Hammelburg en Paul van Liempt (ondertitel: 'over journalisten en andere barbaren'). Volgens Hammelburg & Van Liempt zien journalisten zichzelf graag als 'de vierde macht' die de onschuldige burger beschermt tegen arrogante regenten, louche zakenlui en graaiende grootgrutters. Het boek bevat, naast de eigen visie op het vak van de twee auteurs, interviews met onder anderen Arnoud Boot, Jeroen van der Veer en Leon de Winter ('Alleen maar applaus komt bij mij nooit voor'.)

Auteurs: Hammelburg/van Liempt. Prometheus; €19,95 Beeld
Auteurs: Hammelburg/van Liempt. Prometheus; €19,95Beeld

Europa Cup helden van Seedorf tot Messi & Ronaldo

Amper tien jaar na de Tweede Wereldoorlog, die miljoenen mensenoffers eiste en die vervolgens op dramatische wijze het continent kunstmatig verdeelde en geesten scheidde, werden de eerste lijnen van de prille Europese eenheid via het voetbal getrokken', schrijft Raf Willems in zijn voorwoord van Europacup Helden van See-dorf tot Messi & Ronaldo - Geschiedenis van de beker met de grote oren 1955-2015. 'Zonder uitzondering vinden we alle menselijke sentimenten terug in de strijd om de ultieme voetbalglorie van het Europese Avondland. In dit fascinerende decor verzoenden volkeren zich met elkaar, wisten roemrijke sporttriomfen politieke vernederingen uit of werd voetbal oorlog.'

Auteur: Raf Willems. VI Boeken; €19,95 Beeld
Auteur: Raf Willems. VI Boeken; €19,95Beeld

De roep van de stad

Op 1 september jongstleden hield PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de zogeheten 'HJ Schoo-lezing', georganiseerd door weekblad Elsevier en vernoemd naar de man die daar van 1993 tot 1999 hoofdredacteur was. De lezing is nu in boekvorm verschenen onder de titel De roep van de stad.

Auteur: Ahmed Aboutaleb. Elsevier Boeken; €9,95 Beeld
Auteur: Ahmed Aboutaleb. Elsevier Boeken; €9,95Beeld

Over leven, denken en werk van een humaan radicaal realist

Tegelijk kwam ook de biografie HJ Schoo - Over leven, denken en werk van een humaan radicaal realist uit, geschreven door Marc Chavannes en Liesbeth Wytzes. Met een voorwoord van Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra: 'Met zijn groot analytisch vermogen, zijn brede kennis, zijn sociologisch inzicht, zijn associatieve gaven en zijn goedgekozen vergelijkingen wist hij allerlei zaken zo onder woorden te brengen, dat een complexe wereld opeens begrijpelijk werd en betekenis kreeg.'

Auteurs: Chavannes/Wytzes. Elsevier Boeken: €9,95 Beeld
Auteurs: Chavannes/Wytzes. Elsevier Boeken: €9,95Beeld

Lucas Casimir

In december 2013 kwam er een eind aan het leven van Lucas Casimir, de 24-jarige zoon van beeldend kunstenaar Frits Marnix Woudstra - bekend om zijn getekende schrijversportretten. De depressieve psychologiestudent had zelfmoord gepleegd. In de maanden erna maakte de vader de aantekeningen die nu zijn gebundeld in Lucas Casimir. ''s Nachts droom ik vaak dat je levend bent en maken we een lange fietstocht over de Schellingwouderbrug.'

Auteur: Frits Marnix Woudstra. Thomas Rap; €19,90 Beeld
Auteur: Frits Marnix Woudstra. Thomas Rap; €19,90Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden