Lente

Want volgens Zalm wordt het dan pas spannend - en alleen al uit het feit dat de man van Financiën journalisten uitnodigt om ze dat te vertellen, kun je afleiden dat ook hij het nu een dooie boel vindt in Den Haag....

JAN BLOKKER

WAS het maar vast lente!

En zeg zelf.

Elke dag een begrotingsbehandeling waarin de dienstdoende bewindspersoon z'n voorganger huldigt. Herfkens prijst Pronk, Van Aartsen heeft nog nooit zo'n inspirerende minister van Buitenlandse Zaken meegemaakt als Van Mierlo, De Grave zwaait Voorhoeve lof toe, Netelenbos vraagt straks een applausje voor Jorritsma, Apotheker voor Van Aartsen en Hermans voor Netelenbos (Ritzen hoeft niet meer, die had zelf z'n necrologie al geschreven) - je vraagt je af waarom ze die voorgangers niet gewoon hebben laten zitten. En waarom iemand als Marijnissen hun terugkeer niet gewoon eist.

Maar ook Marijnissen wacht waarschijnlijk op het voorjaarsoverleg waarvoor Zalm stevige 'begrotingscorrecties in neerwaartse zin' voorspelt, en dat dus wel eens tot trammelant kan leiden.

De minister in NRC Handelsblad: 'Dan zal moeten blijken hoe groot de homogeniteit van het kabinet is. Dat is een leuke club mensen, maar we krijgen ook nog het parlement, en dat wordt lastiger.'

Ja, dat is de ellende van een parlement.

Zou hij donderdag al geweten hebben dat het CDA - alsof ze De Milliano nog in de gelederen hadden - een armoedecoup had voorbereid met GroenLinks en de vakbonden?

Het eerste schot in de revolutie die dus in maart zal uitbreken.

Pijnlijk getroffen plaatste Melkert samen met Van Zijl een tegenstoot die meteen al niks was: 100 miljoen voor de sociale minima, terwijl de oppositie bijna vier maal zoveel vraagt.

Wat staat de Partij van de Arbeid te doen?

Ze kunnen moeilijk zeggen dat die minima niet zo moeten zeuren, maar als ze de tegenpartij proberen te overbieden, zullen ze vastlopen op Zalm die nu al heeft uitgerekend dat de waterschade van oktober een gat in het budget heeft geslagen, dat de aardgasbaten achterblijven en dat het aantal minima minder zal afnemen als gevolg van de krimp in de wereldhandel.

Crisis?

Rond die tijd zijn de verkiezingen voor de provinciale staten geweest, dus we weten hoe de Tweede Kamer er eigenlijk uit had moeten zien: GroenLinks en SP samen 22, de sociaal-liberalen gezakt tot 9, CDA 25, de PvdA iets gezakt, de VVD (naijleffect van Bolkestein) iets gestegen.

Zeg maar gerust patstelling. Wie heeft belang bij de val van Paars?

Zelfs met gedoogsteun van klein rechts halen de liberalen met de Samaritanen van De Hoop Scheffer nauwelijks een werkbare basis, en met pijn en moeite zou er, met de padvindertjes van D66 als meelopertjes, misschien een linkse regering denkbaar zijn, maar dan met Marijnissen als Oskar Lafontaine en Rosenmöller als

Joschka Fischer - en zouden we de koningin (die nu op werkbezoek in Friesland ook al een 'commissaris' als Nijpels moet verdragen) dat mogen aandoen?

Nog los van het feit dat we dan Kok definitief kwijt zijn, en eerder zullen uitkomen in de buurt van types als Adri Duyvenstein of de oude Pronk. Of Melkert natuurlijk - op voorwaarde dat hij van nu af consequent blijft polariseren tegen alles wat de VVD voorstelt.

Er lijkt me weinig keus voor de Partij van de Arbeid: ofwel omzichtig (neerwaarts) meebuigen met Zalm, en maar bidden dat de AEX op een dag weer goed bijtrekt; ofwel straks opgescheept zitten met een kabinet dat het nog korter uithoudt dan Paars II.

Zalm heeft gelijk: eindelijk gaan we weer eens spannende tijden tegemoet.

Was het maar vast lente!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden