Lentestoof met massala, raapstelen en Leffe blond

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Lentestoof met massala, raapstelen en Leffe blond (hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen).

Marcus Huibers
null Beeld Marcus Huibers
Beeld Marcus Huibers

Vleeseten gaat gepaard met grote verantwoordelijkheden. Het voornaamste is dat je ervoor zorgt dat het hele dier wordt opgegeten, van neus tot staart, van kop tot kont, zodat het beestje niet voor niks het loodje heeft gelegd.

Een van de sympathiekste manieren om dat te doen, is om samen met anderen een hele koe of varken te kopen en het geslachte vlees over alle deelnemers te verdelen. Je kunt zo'n dier ook eerst adopteren en een leuke naam geven, maar dat schijnt tot hechtingsproblemen te leiden.

Ik kreeg een tijdje terug een uitnodiging voor een proeverij van de initiatiefnemers van SamenEenKoeKopen (sekk.nl) maar was helaas verhinderd. Toch werd er een week later een enorm pakket bij mij afgeleverd, 7 kilo rundvlees (van een Blonde d' Aquitaine) schoon aan de haak, in nette porties voor in de vriezer. 7 kilo is een enorme hoeveelheid vlees, kan ik u vertellen.

De bijgesloten folder repte over modieuze zaken zoals '(h)eerlijk vlees', 'weten waar je vlees vandaan komt' en 'vlees moet weer naar vroeger smaken, niet naar gisteren', waarbij ik me afvroeg hoe vlees van gisteren precies smaakt.

Maar goed, het zij ze vergeven, want het vlees is inderdaad van prachtige kwaliteit, van het gehakt tot de tournedos en alles wat daar tussen zit.

Er is er maar één niet blij, en dat is mijn maatslager. 70 procent van de klanten van Sekk geeft aan bijna geen vlees meer bij de slager of supermarkt te kopen, staat er trots in de folder. Ron, als je dit leest, nog maar 5 kilo te gaan.

Ingrediënten
1 kg runderstoofvlees (bv. riblap), in stukken
olijfolie
peper en zout
3 eetl. massala (kruidenmengsel)
3 uien, gesnipperd
6 stengels bleekselderij, gehakt
500 ml Leffe blond (Belgisch bier)
150 g raapstelen, grofgehakt

Bereiding

Kruid het vlees met peper en zout en 2 eetlepels massala (ik gebruikte de variant die ook voor roti wordt gebruikt). Verhit wat olie in een koekenpan en bak het vlees in twee porties om en om bruin. Schep het vlees in uw braadpan. Bak ook de ui en de selderij even in de koekenpan en doe bij het vlees.

Schenk het bier erbij, breng alles net aan de kook en zet daarna een uurtje of 3 met het deksel in de oven op 100 graden (of de kleinste pit van het fornuis). Controleer af en toe op gaarheid en vochtigheid (voeg desnoods nog wat bier toe).

Kruid na afloop met de resterende massala. Serveer de stoof met de gehakte raapstelen en met erwtjes en koolhydraten naar keuze.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden