Update

Lenteakkoord 'sloopt koopkracht' en is 'gerommel in de marge'

'Het is een slopend akkoord', 'gerommel in de marge' of 'nog erger dan we dachten'. Een dag nadat de min of meer precieze maatregelen uit het zogenoemde Lenteakkoord bekend zijn geworden, reageren verschillende vakbonden en belangenorganisaties zeer kritisch op de gisteren uitgelekte plannen uit het akkoord.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Maxime Verhagen (midden) luisteren naar PVV-fractievoorzitter Geert Wilders (links) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de val van het kabinet, in april.Beeld ANP

De 'Kunduz-sloophamer', noemt FNV-voorzitter Agnes Jongerius het akkoord dat werd gesloten tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Volgens de FNV-voorzitter dreigt het akkoord de portemonnee van mensen hard te raken. 'De koopkracht van mensen wordt keihard aangepakt door een stapeling van bezuinigingsmaatregelen: hogere eigen risico in de zorg, een lagere onbelaste reiskostenvergoeding, de btw-verhoging en natuurlijk de nullijn voor ambtenaren.' Volgens de FNV-voorzitter is de aandacht van de vijf partijen blind gefocust op kortetermijnbezuinigingen, en is er te weinig aandacht voor maatregelen om hernieuwde economische groei te realiseren.

FNV voorzitter Agnes Jongerius presenteert het herstelplan op een bouwplaats in Den Haag tijdens de Europese actiedag voor werk en eerlijk delen, eind februari.Beeld ANP

Ook is er kritiek vanuit de zorgsector. Voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, een van de belangrijkste adviseurs van ministers Schippers, noemt de platte bezuinigingsmaatregelen uit het akkoord een 'gemiste kans'. Met name de verhoging van het eigen risico tot 350 euro is 'de makkelijkste oplossing om wat geld binnen te halen', zegt Meijerink tegen de NOS. 'Op deze manier blijven we gewoon dezelfde pakweg 12 procent van ons bruto binnenlands product aan zorg uitgeven'. Ook Laurend de Vries, directeur van GGD Nederland, is niet te spreken over het Lenteakkoord, dat hij 'gerommel in de marge' noemt.

IllustatieBeeld ANP

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil nog niet meteen reageren op wat gisteren via De Telegraaf uitlekte aan maatregelen in het Lenteakkoord. De organisatie zegt het begrotingsakkoord eerst in zijn samenhang te willen zien en de doorrekeningen van het CPB afwacht. Wel pleit de organisatie voor uitstel van de invoering van de geplande btw-verhoging. Dat zou in oktober moeten gebeuren, de werkgeversorganisatie pleit voor 1 januari volgend jaar.

Bernard Wientjes, voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, in augustus vorig jaar.Beeld ANP

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt het akkoord 'een strop voor gemeenten'. Volgens voorzitter Ralph Pans kost het lopende begrotingsjaar de gemeenten 300 tot 400 miljoen euro, en zal dat ook gelden voor het komende jaar, zegt Pans tegen de NOS. Ook is Pans kritisch over het verplicht stellen van het zogenoemde schatkistbankieren, dat inhoudt dat gemeenten en andere lagere overheden hun tegoeden niet meer bij een gewone bank, maar bij het ministerie van Financiën moeten onderbrengen.

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en Mark Rutte in de Tweede Kamer, afgelopen maart.Beeld ANP

De oppositie in de Tweede Kamer reageerde gisteren, niet geheel tegen de verwachting in, al zeer kritisch op de bekend geworden maatregelen. PvdA-leider Samsom noemde het akkoord 'nog erger dan we dachten', en waarschuwde dat de recessie in Nederland zal worden verlengd met de maatregelen zoals afgesproken in het akkoord. Ook de SP en de PVV reageerden afwijzend, en waarschuwden voor de gevolgen voor de koopkracht in Nederland.

Premier Rutte benadrukte dat het nodig was om dit akkoord te sluiten om niet boven de 3 procent begrotingstekort te komen in 2013. Ook zei hij dat Lenteakkoord belangrijk is voor het vertrouwen van burgers en de financiële markten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden