Lente met Stijn Devolder

In het Citadelpark van Gent glijdt zaterdagochtend rond een uur of tien een jongetje op zijn slee van de besneeuwde heuvel naar beneden....

Bert Wagendorp

Dat is balen. Ik beschouw die wielerkoers al jaren als het begin van de lente, en nu gaat-ie niet door: ernstige ontregeling van mijn biologische klok.

Bovendien heb ik mij, na al het gejeremieer over de Italiaanse cokesnuiver Pantani, verheugd op de vitaliteit van het afzien, op de viering van nieuw leven, op een herohe seizoenstart en een triomfantelijke lange neus naar de dood in de pot.

De lente! Prachtig interview in de Humo met Frank Vandenbroucke, eeuwige hoop van het Belgische wielrennen. Er hangt Frank een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd wegens bezit van verboden middelen, maar Frank droomt alweer want hij heeft de lente in de kop. 'De regenboogtrui, de gele trui, winst in een klassieker.' Als Frank Vandenbroucke de Ronde van Vlaanderen wint, is hij veilig.

De winnaar van de Ronde krijgt in Belgieen vijf jaar, maar levenslang in het cachot van de eeuwige roem.

In The Times van zaterdag zegt Lance Armstrong dat hij later liever wil worden herinnerd als een goede vader dan als een groot kampioen. Herfstachtige taal, woorden die het einde aankondigen. Lance probeert Jan Ullrich nu al zand in de ogen te strooien voor het grote gevecht in de Tour, of het is met hem gedaan.

Om half twee zaterdagmiddag sta ik bij de kapel op de Muur van Geraardsbergen. Beneden strekt in zacht licht Vlaanderen zich uit, maar zonder wielerpeloton. Het is ongelooflijk maar waar: de lente is begonnen zr de Omloop Het Volk.

Schaatsen, eind februari, voor mij hoeft het niet meer. Ik zie Bertjan van der Veen, hij is zaterdag tweede geworden in de alternatieve elfstedentocht in Kuopio (Finland) en hij is triest. Marathonschaatsers zijn triest omdat ze tweede zijn geworden in een wedstrijd, maar ook omdat de lente eraan komt. Ze houden niet van de lente, die jongens, de lente is ze veel te lieflijk en bovendien tast hij de ijsvloer aan.

'Smit tegen Groenewold kan een prachtige rit worden', zegt Herbert Dijkstra onbekommerd. Herbert was wielrenner en schaatser, in zijn lijf huizen alle seizoenen. Hij heeft er geen enkele moeite mee om te zeggen dat Smit tegen Groenewold een prachtige rit kan worden terwijl het al bijna zomer is. De WK afstanden, ik kijk er niet naar uit. Hebben ze in Zuid-Korea geen lente, of hoe zit dat?

'Stijn Devolder? Is daar Stijn Devolder?' Michel Wuyts vraagt zich op de Vlaamse tv af of het Stijn Devolder is, die zich meldt in de kopgroep. Het is zondagmiddag, Kuurne-Brussel-Kuurne. Daar is de lente, daar is Stijn Devolder. Hij zit in de kopgroep; Stijn Devolder is uit het duister van de winter tevoorschijn gekropen en bij dezen benoemd tot heraut van de nieuwe lente in het Vlaamse cyclisme.

De ploegachtervolging op de schaats wordt een olympische discipline. Machtig nieuw geluid. Veel dank ook aan Jochem Uytdehaage, die bij het WK liet zien hoe spektaculair het nummer kan wezen en zo het Internationaal Olympisch Comitefinitief overtuigde. In Turijnbegint in 2006 de primavera op het ijs.

'Ik heb me nooit gedrogeerd, ik ben ook nooit verslaafd geweest', zegt Frank Vandenbroucke. Hij heeft alleen maar een depressie gehad en die is over. 'In een depressie weet je niet meer wat doet of gedaan hebt. Wist ik veel waar al die dingen vandaan kwamen.' Het zwarte gat van de depressie als subliem excuus voor dope in de linnenkast.

Lance Armstrong heeft de hele winter in bed gelegen met popster Sheryl Crow misschien is hij tegenwoordig ook al liever een goede minnaar dan een groot winnaar. De Tour wordt in bed gewonnen, maar niet in een bed met Sheryl Crow. Kom eruit Lance, voor het te laat is.Maarten den Bakker heeft ook een depressie overwonnen. Hij wilde eigenlijk niet meer leven, maar nu sleurt hij Steven de Jongh naar de zege. De winter is voorbij, het is weer lente in het hoofd van Maarten den Bakker en in dat van ons.

In het Citadelpark smelt de sneeuw en steken krokussen de kop op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden