Lenferink: geen spijt over geheimhouding Benno L.

Burgemeester Henri Lenferink heeft bewust in zijn eentje besloten de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in zijn stad te laten wonen. Hij heeft geen spijt van het feit dat hij dat alleen heeft besloten. Dat zei hij tijdens een extra raadsvergadering over de huisvesting van L. in zijn stad. 'Ik wilde de kring zo klein mogelijk houden', zei hij.

Enkele demonstranten, onder wie leden van motorclub Trailer Trash, verzamelden zich voor het gemeentehuis. Beeld anp

De vergadering verliep zonder al te veel problemen voor de burgemeester. Daan Sloos, het enige raadslid van Leefbaar Leiden, diende een motie van wantrouwen in tegen Lenferink. Deze werd bij gebrek aan steun verworpen; Sloos was de enige die vóór stemde. Andere partijen hadden vooral veel vragen voor Lenferink. Met name over het feit dat hij de komst van L. geheim had gehouden.

Onvoldoende meegewogen
Lenferink gaf toe dat hij een aantal zaken onvoldoende heeft meegewogen. Zo had hij, zegt hij achteraf, onder meer de gemeentesecretaris op de hoogte moeten stellen. 'En de locoburgemeester, die wellicht bij mijn afwezigheid hiermee geconfronteerd zou worden.'

Over de vraag of hij de fractievoorzitters van de verschillende politieke partijen had moeten inlichten, was hij duidelijk: 'De verbreding van de kring met mensen met deze kennis was niet wenselijk.' Lenferink gaf aan dat hij er van het begin af wel open over had willen zijn, maar dat hij het risico van een uit de hand lopende discussie uiteindelijk te groot achtte.

Hij benadrukte opnieuw dat het opnemen in de maatschappij van mensen zoals L. de beste manier is. 'Iemand die wordt uitgesloten valt eerder in herhaling, zo blijkt uit onderzoek', zei hij. 'De lijn die sommigen - ook hier - verdedigen dat pedoseksuelen naar een stil plekje moeten worden verbannen is uitgeprobeerd in andere landen en de resultaten zijn niet best. De herhalingskans neemt juist toe, blijkt uit onderzoek.'

Hij verwees naar het feit dat de meeste pedoseksuelen die hun straf hebben uitgezeten geruisloos terugkeren in de maatschappij.

Volle tribune
De vergadering heeft vanavond veel belangstellenden getrokken. De publieke tribune zit met ruim veertig man vol. Van tevoren hadden zich op het plein voor het stadhuis tientallen mensen verzameld. De politie was daar nadrukkelijk aanwezig met onder meer politiemensen te paard en agenten die de wacht hielden bij de ingang van het gebouw. Er hing op het plein een spandoek, maar van een grote demonstratie leek geen sprake.

Oud-zwemleraar Benno L. werd in 2011 veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij tientallen kleine kinderen had misbruikt. De man woont sinds kort in Leiden en dat veroorzaakt veel onrust in de buurt; zaterdag was er nog een demonstratie. De gemeente besloot vervolgens tot de extra bijeenkomst.

Motie van wantrouwen
De positie van de burgemeester lijkt ondanks de commotie niet onder druk te staan. De lokale VVD, D66, SP, GroenLinks, PvdA, de Partij voor de Dieren en Stadspartij Leiden Ontzet hebben al aangegeven de burgemeester niet te laten vallen. Het CDA bekritiseerde het 'solistische' optreden van Lenferink, maar liet weten niet uit te zijn op zijn vertrek.

Alleen de eenmansfractie Leefbaar Leiden kondigde aan een motie van wantrouwen in te dienen tegen de burgemeester. Het leverde fractieleider Daan Sloos de hoon op van zijn collega's. De SP noemde de motie 'belachelijk', GroenLinks diende zelfs een motie van afkeuring in tegen Sloos, die mensen zou ophitsen met zijn harde taal over Benno L.

Zo'n tweehonderd personen namen zaterdag deel aan een demonstratie tegen het verblijf Benno L. in Leiden. Beeld anp
 
De lijn die sommigen - ook hier - verdedigen dat pedoseksuelen naar een stil plekje moeten worden verbannen is uitgeprobeerd in andere landen en de resultaten zijn niet best
Burgemeester Henri Lenferink
Burgemeester Henri Lenferink. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.