Lenen is beter dan hebben

Een bedrijfje wil serieus werk maken van lenen en zou daarvoor best eens een prijs van een half miljoen in de wacht kunnen slepen.

Hoe vaak gebruik je die plintenknipper nou helemaal, die ooit is aangeschaft voor die houten vloer in het nieuwe huis?

Andersom: waarom zou je eigenlijk een plintenknipper aanschaffen, als die maar een keertje nodig is voor die houten vloer in het nieuwe huis?

Die twee vragen worden beantwoord door Daan Weddepohl (31) van het bedrijfje Peerby. Maandag werd zijn project uitverkoren als een van de drie finalisten - de enige uit Nederland - van de Green Challenge van de Postcode Loterij, een internationale jaarlijkse wedstrijd waarbij startende groene ondernemers een half miljoen euro kunnen winnen. Zondag is de finale in New York. De twee verliezers krijgen nog altijd een ton mee naar huis.

Het idee is simpel. Mensen die bepaalde spullen even niet nodig hebben, kunnen die uitlenen aan mensen die ze juist wel nodig hebben. En passant gaat Weddepohl de consumptiemaatschappij te lijf: we hoeven lang niet alles zelf te kopen. Van grasmaaiers tot tenten, van gitaren tot barbecues: op de site van Peerby staat van alles aangeboden. Een kaartje laat zien welke buren potenti- ele uitleners zijn. Via een chatgesprekje kunnen lener en uitlener tot zaken komen.

Tot zaken, ja: want lenen hoeft niet. De spullen kunnen ook voor een zelfgekozen bedrag worden verhuurd. 'Tot nu toe merken we dat de mensen meestal geen geld vragen voor het uitlenen', zegt Ieteke Schouten van Peerby, die pas is begonnen bij het bedrijfje. Oprichter Weddepohl zelf zit in Silicon Valley, om daar met startup-kraamkamer Rockstart te leren hoe je in de VS geld verdient met een vers internetbedrijf.

Dat zit anders bij Spullendelen.nl, de pionier in het informele spullenleencircuit. Deze site, twee jaar geleden opgericht door Martin Hietkamp (35) uit Stadskanaal, is wel bedoeld voor het klassieke onbezoldigde uitlenen. 'Mijn filosofie was dat het gratis moest zijn', zegt Hietkamp. 'Maar mede daardoor is het altijd een hobby gebleven. Als je echt groot wil worden heb je geld nodig, en Peerby heeft daarvoor een oplossing voor gevonden.' Peerby krijgt een percentage van elke transactie.

Bij Spullendelen zijn nu vijfduizend mensen actief, en staan er ongeveer evenveel spullen te leen. Op dit moment zijn er via de website driehonderd artikelen uitgeleend - al tekent Hietkamp daarbij aan dat er ook veel onderhands wordt 'gehandeld'. 'Om het echt goed te laten werken, zou het zo groot moeten zijn als Marktplaats', zegt Hietkamp. 'Je moet ervan uit kunnen gaan dat je in de buurt kunt vinden wat je zoekt, anders haak je snel af.'

Zoals bij alle internetgemeenschappen is ook hier de vraag: durven mensen elkaar te vertrouwen? Om dat een handje te helpen krijgen leden een profiel, waarop staat hoeveel ze hebben geleend, hoeveel uitgeleend en hoeveel geld ze daarmee hebben bespaard. Volgens Hietkamp gaat het bijna altijd goed.

Terug naar Peerby. Weddepohl pakt het vanaf het begin - hij is vorig jaar begonnen met een pilot in Enschede, en sinds een paar weken landelijk - groter aan. Tot dusver is anderhalve ton in het bedrijf gestopt, door Stichting Doen (60.000 euro), AgentschapNL (30.000), Rockstart (15.000) en Weddepohl zelf (45.000).

Het aantal deelnemers is vooralsnog beperkt: tot een stuk of 1.300, vooral in de grote steden. Weddepohl wil het prijzengeld gebruiken om een app te ontwikkelen.

2011 Nick Christy (Australië) met een douche die water ontsmet en hergebruikt.

2010 Scot Frank (VS) met een betaalbaar apparaat om te koken, te verwarmen en elektriciteit op te wekken op zonne-energie.

2009 Dean Gregory (VS) met een stille windturbine.

2008 Eben Bayer (VS) met biologisch isolatiemateriaal van water, bloem en champignonsporen.

2007 Igor Kluin (Nederland) voor een kastje om stroomverbruik van huishoudens in de gaten te houden.

Eerdere winnaars

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden