Len Rempt 1927-2013

Ze was een idealist die al voor homoseksuelen opkwam toen dat bij de VVD nog een taboe was.

Haar idealen werden gevormd door de bekrompenheid van haar jeugd en de ledigheid van haar expatbestaan. Daarom werd ze een vooruitstrevend liberaal en een voorvechter van vrouwen-, consumenten- en homorechten. Len Rempt-Halmmans de Jongh was tussen 1979 en 1994 Kamerlid voor de VVD. In 1975 werd ze de eerste voorzitter van de Nationale Vrouwenraad - een overkoepelend orgaan van vijftig vrouwenorganisaties - en na haar Kamerlidmaatschap was ze onder meer voorzitter van de Stichting Korrelatie. Len Rempt overleed op 23 april in Huizen, op 85-jarige leeftijd. De laatste jaren was ze dementerend en sinds vorig jaar kon ze door een herseninfarct niet meer praten - 'iets', zo vertelt haar dochter Jacqueline, 'wat onvoorstelbaar was voor een vrouw die zo vaak verbaal aan de weg timmerde'.


Ze werd in Utrecht geboren als Nellie Halmmans de Jongh - enig kind van de chef-accountant van de Rotterdamsche Bank. Tijdens de oorlogsjaren woonde ze in het gebombardeerde Rotterdam. Het benauwende milieu waarin ze opgroeide, vormde haar voor een groot deel. Ze voelde zich pas vrij toen ze aan de Erasmus Universiteit bedrijfseconomie ging studeren. Ze was al afgestudeerd en had een baan toen ze haar man ontmoette - een eerstejaarsstudent. Ze konden echter niet trouwen totdat hij ook werk had. Nadat hij jaren later bij Shell in dienst trad en werd uitgezonden naar Nigeria en Iran was zij gedwongen haar werk op te geven. In het buitenland werden twee van haar drie kinderen geboren, maar de ledigheid van het expatbestaan waarmee vooral de echtgenotes werden geconfronteerd, ergerde haar. Ze was ook blij dat ze in 1965 naar Nederland terugkeerde en zich in Wassenaar kon vestigen. Op lokaal niveau werd ze actief in de vrouwenbeweging en bij de VVD. Toen haar man ziek werd en zijn werk moest opgeven, concentreerde ze zich op haar eigen carrière.


In 1979 werd Rempt-Halmmans de Jongh gekozen in de Tweede Kamer, waar ze zich ontpopte als een progressieve liberaal die soms flinke botsingen had - zo was ze fel gekant tegen privatiseringen van nutsbedrijven - met het meer rechtse partij-establishment. Als afgestudeerd econome werd ze ook lid van de parlementaire onderzoekscommissie naar het RSV-debacle. In de Kamer stond ze bekend als een geestig en actief Kamerlid 'die haar Wassenaarse achtergrond probeerde te maskeren'. Volgens haar dochter was ze echter veel te eenvoudig voor het Wassenaarse milieu.


Ze was een idealist die al voor homoseksuelen opkwam toen dat bij de VVD nog een taboe was. Toen ze een keer een feestje gaf, wist ze niet of ze bijvoorbeeld Jan Franssen (de latere commissaris van de koning in Zuid-Holland) kon vragen zijn vriend mee te nemen. Hij was zelf nog niet voor zijn homoseksualiteit uitgekomen .


In 1994 besloot ze het Kamerlidmaatschap op te geven. Ze ging nieuwe Kamerleden scholen in wat 'het klasje van Len' werd genoemd en werd voorzitter van de stichting Korrelatie, waar mensen die hulp behoeven, kunnen aankloppen. Dankzij haar actieve steun voor de homobeweging werd ze in 1997 ook gevraagd voorzitter te worden van de stichting Gay Games. Ze vond het goed, als die Spelen ook open werden gesteld voor hetero's. Toen de Spelen een miljoenenverlies leden, veroorzaakte dat bij haar fikse hoofdbrekens, vooral omdat de bestuursleden even dreigden persoonlijk te worden aangesproken. Charlie Aptroot, de huidige burgemeester van Zoetermeer, die haar lang kende, herinnert dat ze niet een altijd een zorgvuldig boekhouder was. 'Ze antwoordde dan vinnig: ik ben econoom, geen boekhouder.'


Elke dinsdag Een necrologie van minder bekende bijzondere mensen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden