‘Lemic zit onverantwoord diep in PSV’

Als trainer van PSV is Sef Vergoossen afgelopen maanden meermalen onder druk gezet zijn beleid aan te passen door Vlado Lemic, zaakwaarnemer van doelman Gomes.

Vergoossen, die zondag nog het behalen van de landstitel vierde met PSV, is niet verrast over het opzienbarende interview met Gomes in Voetbal International. Daarin haalt de 27-jarige Braziliaan deze week fors uit naar algemeen directeur Jan Reker. Ook Vergoossen, die volgens Gomes part noch deel heeft gehad aan het kampioenschap, moet het ontgelden.

‘Wij zijn ook uitgerekend de twee mensen die zich hebben verzet tegen de praktijken van die zaakwaarnemer’, zegt Vergoossen. ‘PSV maakt technisch beleid en daarvoor ben ik ingehuurd. Als mensen invloed willen uitoefenen op de manier waarop ik mijn werk invul, dan verzet ik me daar met hand en tand tegen.’

Vergoossen wil niet van ‘maffiapraktijken’ spreken, zoals een niet nader genoemde zegsman van PSV dat woensdag deed in het Eindhovens Dagblad. Wel stelt Vergoossen: ‘Ik denk dat deze man onverantwoord diep in PSV zit. Ik weet niet of de schade met Gomes nog te herstellen is, maar geloof me: dit heb ik zien aankomen.

‘Als je je zo sterk opstelt tegen dit soort praktijken als Reker en ik hebben gedaan, krijg je de rekening een keer gepresenteerd. Daar ben ik ook niet bang voor. Ik vind het ook een compliment aan de ploeg en de club dat deze affaire ons geen parten heeft gespeeld in de titelrace.’

Zowel Reker als manager technische zaken Stan Valckx wilde donderdag niet reageren. Woordvoerder Salazar meldde namens de club: ‘Wij willen dit probleem verder intern behandelen, nu we het belangrijkste gesprek hebben gevoerd. PSV heeft nog steeds de wil dat het goed komt. Misschien komt hij nu wel met een andere club op de proppen.’

Maar Gomes heeft voorlopig nog geen andere werkgever gevonden, zo liet hij weten. ‘Dat is ook niet aan de orde, want ik hoop werkelijk dat er een oplossing komt.’

Zonder enig berouw over zijn uitspraken maakte Gomes donderdag bekend dat de club hem een boete heeft opgelegd. Het bedrag zal vermoedelijk neerkomen op 5000 euro, de hoogste boete. Zijn kritiek bleef onveranderd. ‘Ik sta achter elk woord. Ik houd van de waarheid en iedereen moet weten hoe het er bij PSV aan toegaat.’

Zijn voornaamste kritiek betrof het handelen van directeur Reker. De 27-jarige Braziliaan verweet de directeur een slechte begeleiding van jeugdspelers, gebrek aan visie, leugenachtig gedrag en een slechte communicatie. Daartoe heeft hij zich niet laten sturen door Lemic, betoogde Gomes.

‘Ik ben 27 jaar en een vader van twee kinderen. Ik kan zelf goed bepalen wat ik wel of niet zeg. Ik heb echt geen zaakwaarnemer nodig om dit te zeggen.’

Dat Lemic een invloedrijke figuur is in Eindhoven, hoeft niet te worden betwijfeld. De Serviër die een bescheiden profcarrière achter de rug heeft, introduceerde zichzelf in 2000 meteen goed door Mateja Kezman van Partizan Belgrado naar PSV te begeleiden.

Lemic, die nog zes andere spelers uit de PSV-selectie begeleidt, heeft een opmerkelijke rol achter de schermen. Hij heeft PSV als makelaar met zijn netwerk een stevig eind op weg geholpen in de contacten met de groten uit de voetbalwereld.

De schoen wringt als Lemic, namens de spelers, tegenover de club plaats neemt. Dan dient PSV de dienst uit te maken, meent Reker. Wat de zaak saillant maakt, is dat Valckx wel een goede band onderhoudt met Lemic en daardoor menig transfer heeft kunnen afronden.

PSV beraadt zich nu op te nemen stappen en weigert vooralsnog naar buiten te treden over de interne onrust. Wat de zaak niet zal bespoedigen, is dat een aantal spelers in de selectie achter Gomes is blijven staan en de doelman steunt in zijn naar buiten gebrachte kritiek.

Doelman Heurelho Gomes (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden