‘Lelystad’ te redden na snelle verkoop

Het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad kan voortbestaan als een bank of verzekeraar bereid is de boedel over te nemen. Dat moet uiterlijk volgende week, op 7 november, geregeld zijn....

Dit schrijft organisatieadviseur Léon Lodewick in zijn rapport over de IJsselmeerziekenhuizen. Hij adviseert sluiting van de vestiging van het ziekenhuis in Emmeloord. In die stad heeft het Antonius Ziekenhuis uit Sneek inmiddels met succes een dependance geopend. Bij Lodewick hebben zich tot nu toe zes geïnteresseerden voor ‘Lelystad’ gemeld; dat zijn private en publieke partijen (andere ziekenhuizen).

De IJsselmeerziekenhuizen zijn in acute problemen geraakt na de sluiting in september van de operatiekamers door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. ‘Het gedrag van betrokken medisch specialisten en OK-medewerkers voldeed niet aan de minimaal te stellen eisen’, schrijft de adviseur. Het ziekenhuis verkeerde toen al in financiële problemen. In juni had het instituut dat vergunningen voor ziekenhuizen uitgeeft (NIAZ) al negatief geadviseerd over het IJsselmeerziekenhuis.

Het voortbestaan van beide ziekenhuizen is geen haalbare kaart: ‘De weerstand tegen Lelystad heeft in de Noordoostpolder draconische vormen aangenomen.’

De ‘participant’ die het ziekenhuis overneemt, moet bereid zijn zich lock stock and barrel in te kopen in de stichting die eigenaar is van het ziekenhuis. De koper neemt dan alle schulden en de volledige boedel over, en krijgt het hele bestuur over de stichting in handen. Een stichting mag geen winst maken, en het ziekenhuis zou dan ook niet commercieel mogen worden uitgebaat. De plaatselijke en provinciale overheid en het ministerie van Volksgezondheid hebben als opdrachtgevers van het advies al ingestemd met deze constructie.

Lodewick verwacht dat een ‘basisziekenhuis’ in Lelystad levensvatbaar is. Per specialisme moeten er wel minimaal vier artsen werken om continuïteit en kwaliteit van de zorg te garanderen. Daarnaast moeten alle artsen worden gescreend en kwaliteitssystemen worden ingevoerd. Lodewick schrijft verder dat ‘het de medische staf zou sieren als zij collectief zouden besluiten hun overeenkomst met het ziekenhuis ter discussie te stellen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden