Lelystad: desnoods militair hospitaal

De noodsituatie rond ‘het slechtste ziekenhuis van Nederland’, de IJsselmeerziekenhuizen in de Noordoostpolder en Flevoland, is dermate ernstig dat het leger is ingeschakeld....

Van onze verslaggever John Schoorl

Dit bijna symbolische initiatief kwam van de burgemeester van Lelystad, Margreet Horselenberg, die vanwege het sluiten van de zeven operatiekamers deze acute zorg noodzakelijk acht. Verder vindt de burgemeester de toestand rond het ziekenhuis ‘zorgelijk’ en ‘buitengewoon vervelend’ – en wie eigenlijk niet. De Patiëntenvereniging NPCF noemt de houding van de directie onbegrijpelijk en de toezichthouder in de gezondheidszorg, de Nederlandse Zorgautoriteit, spreekt van een onaanvaardbare situatie. De lokale partij ONS Noordoostpolder vindt dat zowel de raad van bestuur als de raad van toezicht ‘onmiddellijk moeten opstappen’. Zorgbelang Flevoland noemt het schokkend dat de directie de operatiekamers is blijven gebruiken terwijl men al in april wist dat de luchtkwaliteit niet deugde.

En daar moet Harry Borghouts, voorzitter van de raad van toezicht, mee aan de slag tijdens de spoedvergaderingen die zijn belegd. Het is niet zijn enige ongemak. Want al is het ziekenhuis volgens Borghouts inmiddels uit de rode cijfers, er zijn nog steeds zorgen over de financiële positie. In 2006 draaiden de ziekenhuizen nog een verlies van bijna 5,5 miljoen euro. Vandaar ook dat de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland de accountants van KPMG aan het werk hebben gezet.

Inzet is vooral de behoud van de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord, die er de afgelopen jaren in negatieve zin uitstaken.

Borghouts werd in 2002 aangesteld om een einde te maken aan een slepend conflict binnen de ziekenhuizen. ‘Ook nu is de situatie zeer ernstig’, zegt Borghouts. ‘Tegelijkertijd heb ik ook het idee dat het beter gaat. Behalve op financieel terrein ook op medisch gebied. Wat ons vooral opbreekt, zijn de permanente ict-problemen. Dat is iets wat ons telkens wordt aangerekend.’

Borghouts doelt daarmee op de jaarlijkse ziekenhuislijst van het weekblad Elsevier waarop ‘de IJsselmeerziekenhuizen’ bovenaan prijkt in de categorie verliezers 2008. Dit beeld past bij de berichtgeving over de ziekenhuizen, die in 1990 fuseerden. Geen ziekenhuis in Nederland kwam vaker in het nieuws vanwege conflicten, problemen of aanhoudende financiële perikelen.

Ruim drie jaar geleden verscheen al een rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg waaruit bleek dat de klinieken onverantwoorde zorg boden. In het kielzog van dit onderzoek dienden dermatologen hun ontslag in na een conflict met de directie, en was er ruzie met de vakbond, de ondernemingsraad en met de huisartsen in de Noordoostpolder.

De inmiddels vertrokken topman Han Dekker zag ondanks de malaise zijn loon stijgen met 47 procent, tot een salaris van 189.000 euro. Bij zijn vertrek kreeg hij 250.000 euro mee.

Ook een andere voormalige bestuurder zorgde voor ergernis. De oud-generaal Jan-Willem Brinkman kreeg 536.606 euro voor tijdelijke werkzaamheden. Hij was in de polder neergezet na een ander, zeer negatief rapport van de Inspectie van de Volksgezondheid.

Volgens Maggie van Apeldoorn van Zorgbelang Flevoland wordt het tijd dat de ziekenhuizen weer goed voor de patiënten gaan zorgen. ‘De mensen mogen niet de dupe worden van het aanhoudende financiële wanbeleid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden