Lek

Er was eens een huis in de Kuinderstraat in Amsterdam met een lekkage in de badkamer. De bewoner ging naar de bovenbuurvrouw en vroeg of zij naast de pot had gepiest....

Toos Hartman en Amsterdam

Nou was er toevallig iemand van de huisbaas aan het klussen, die zo vriendelijk was het verlaagde plafond van de badkamer te slopen en te kijken wat er aan de hand was. En ja hoor: het bleek het lekje van de douchekraan boven. En kijk nou, toevallig was er bij buurvrouws wc-afvoer ook iets niet helemaal kosjer.

Daar kwamen twee loodgieters de trap opgestampt, die het weleens even zouden verhelpen. Ze adviseerden de buurvrouw meteen de loodgieter van de douchekraan op te bellen, want 'het water was al bij de elektra van de buren en dan. . .' Ze konden die kraan natuurlijk niet zélf maken, want dat had de huurder zelf geregeld. Ja we zijn d'r gek!

Al snel stonden er drie loodgieters in de badkamer (doucheruimte en wc) van 4 m², incl. shag en gsm's. De wc-pot werd eraf gerukt en 'mevrouw' had een nieuwe nodig. Dus er werd een nieuwe opgezet. De buis die het water van de stortbak naar de wc brengt, werd ietsje verlegd en klaar was kees. Een keer doorspoelen, prima.

De loodgieters van de huisbaas gingen weer. Ho, moet die oude wc-pot niet naar beneden? En waarom zit de bril niet goed vast? Ja hoor eens, die pot kunnen we niet zo maar op straat zetten en van die bril is een schroefje weg.

Inmiddels was de leiding van de douchekraan gesoldeerd en was ook de derde loodgieter vertrokken. De buurvrouw moest naar de wc en trok na gebruik door. Het water spoot op de vloer. De buis zat niet eens in de pot - te kort! Loodgieter weer gebeld. Na 10 minuten werd er een stukje pvc-buis tussen de buis en de pot gezet. Staat niet zo fraai, mevrouw, maar zo moet het goed zijn. (Dat de buis eerst met vier schroeven stevig vast zat en nu nog maar met twee, ach maaktutuit.)

De volgende ochtend ging de buurvrouw onder de douche. Hé, hoe kan dat: het water loopt niet weg. Geprobeerd het probleem te verhelpen met de ontstopper - de 'nonnenkut' aldus een vriendin - maar helaas.

Ha, daar was de loodgieter weer. De wc-pot werd er weer afgehaald en 'dat dacht ik al, hij heeft er geen gat in gemaakt'. Even technisch worden: de afvoer van de douche komt uit in die van de wc. De loodgieters hadden een nieuwe plastic buis (sok) geplaatst, maar dat was er eentje zonder gat op de plaats waar de douche-afvoer uitkomt in de wc-afvoer.

Dus de loodgieter maakte een gat in de sok, en plaatste die zó in de wc-afvoer dat het gat precies voor de afvoerbuis van de douche zat - dat hoopte de buurvrouw althans.

En klaar zijn we weer. Dag buurvrouw, tot ziens! Dag loodgieter, tot ziens!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden