Lekker

Wanneer de miljonair Don Alberto de berooide Mariana onder zijn vleugels neemt in de legendarische Mexicaanse tv-soap Los Ricos También Lloran uit 1979, gebeurt alles waar de kijker op hoopt: intriges, verleiding, tranen en echte liefde die helaas nergens ontaardt in de gewone vunzigheid waar liefde normaal op pleegt uit te draaien, want Los Ricos etc werd uitgezonden op een tijdstip dat de kinderen al uit school waren. Ik was klein, zat aan het scherm gekleefd en ken het liedje nog.


Los Ricos También Lloran betekent de Rijken Huilen Ook, wat Mariana demonstreerde door, naarmate ze duurdere jurken droeg, steeds vaker en harder te huilen. Geld maakt diepongelukkig, was de geruststellend bedoelde boodschap aan de van de jackpot dromende kijkers.


Lulkoek, vermoedde ik toen al.


Met zijn Easterlin-paradox legde Richard Easterlin in 1974 de basis voor de klassieke economische theorie rond geld en geluk. Die komt neer op: geld maakt slechts tot op zekere hoogte gelukkig. Zodra de basisbehoeften bevredigd zijn, levert elke extra euro almaar minder extra welbevinden op en op een gegeven moment houdt het op.


Er is al langer kritiek hierop en Justin Wolfers van de Universiteit van Michigan heeft Easterlin onlangs de nekslag gegeven met groot, nieuw geluksonderzoek - het omvangrijkste in zijn soort. Zijn conclusie: hoe rijker, hoe gelukkiger. Punt. Mensen in rijke landen zijn gelukkiger dan die in arme landen. En als het bruto nationaal product groeit, groeit het nationaal geluk mee.


De relatie tussen geld en geluk is logaritmisch: een verdubbeling van het inkomen van 1.000 naar 2.000 euro leidt tot een vergelijkbare stijging in welbevinden als een inkomensverdubbeling van 10.000 naar 20.000 euro. Er zijn dus afnemende meeropbrengsten, maar er is geen absoluut geluksplafond.


Daarom zitten de mensen van 'de economie van het genoeg' ernaast en daarom graaien graaiers: rijk is lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden