Lekker

MELLE RUNDERKAMP EN SIMON HENDRIKSEN

We moesten kennelijk kiezen. Edward Snowden de held, Robin Hood van de argeloze burger. Of toch een verrader, een cynische narcist die terroristen in de kaart speelt? Vanille of chocola? De Betrouwbare Mannetjes hadden er eigenlijk weinig zin in. We kennen die man nauwelijks. Maar goed, de onthullingen over het digitale sleepnet van de NSA zouden op zijn minst het debat over privacy en veiligheid een impuls geven. Daar konden we ons op verheugen.

Helaas. De opiniepagina's leverden niet veel meer op dan een handvol aangekochte columns van de Amerikaanse Sheila & Bert, en ook op Twitter werd voornamelijk doorverwezen naar trans-Atlantische opiniemakers. Verder was het één Hollands zwijgen. Ach ja. Dit wisten we toch al lang? En wat heeft dit in godsnaam met eindexamenfraude te maken? Van die Amerikaanse stukken werden we ook niet veel wijzer. Tenzij u wilde weten wat de vriendin van Snowden voor beroep heeft (paaldanseres, oh la la!).

We begrijpen de gelatenheid wel. De discussie over de gespannen verhouding tussen privacy en veiligheid is ook een lastige. Posities worden ingenomen, mensen hebben niks te verbergen, al snel vliegen de opkomende naziregimes en flatgebouw-crashende Boeings over tafel, en aan het einde van de lunch lopen we met een ongewijzigde mening en ons dienblad naar de prullenbak. Koffie?

Nee, de huidige houdgreep zit een vruchtbaar debat in de weg. En als ouders van onze respectieve kinderen weten de Betrouwbare Mannetjes dat als twee zanikende kleuters allebei per se iets willen, de oplossing eenvoudig is: dan maar allebei niet. Dus hup, privacy weg, veiligheid weg, gooi alles lekker open. Deze week zagen we wat voor moois 'niets te verbergen' allemaal kan opleveren. Iemand klept over atoombommen onder Volkel, een ander zet in een interview eigenhandig zijn voorzitterschap van de Eerste Kamer bij het grofvuil. Heerlijk. Hoe meer informatie, hoe meer vreugd, zeggen wij altijd maar. En waarom zou de overheid al dat plezier voor zichzelf bewaren? We betalen er genoeg voor. Zij zien onze onderin de cd-kast weggemoffelde collectie Ibiza-lounge-cd's, wij de belastingvoordelen voor postbusbedrijven. Wij hun rapporten over de JSF, zij onze achteraf ietwat overenthousiaste stem op de PvdA. Geen wachtwoorden, geen verstopte mapjes in de administratie, iedereen mag overal bij. Wij noemen het Complete and Ultimate National Transparancy.

Held of verrader, het doet er niet zo veel toe. Door als een zoon van een Rotterdamse natuurkundeleraar de kluis van de NSA leeg te roven, heeft Snowden in elk geval aangetoond dat overheidsdienaren niet zonder meer te vertrouwen zijn. Tot het onvermijdelijke moment dat ons plan geïmplementeerd is, zullen we het echter met het huidige systeem moeten doen. En als u in de tussentijd niet per ongeluk in de gaten wilt lopen, kunt u gerust bij ons terecht. Geen veiliger mening dan een gedeelde mening.

Voor de komende week adviseren wij de mening:

Van harte gefeliciteerd met je eindexamendiploma. Nu maar eens een baan bij elkaar frauderen.

Veel plezier van uw mening!

BETROUWBARE MANNETJES MELLE RUNDERKAMP EN SIMON HENDRIKSEN LEVEREN WEKELIJKS EEN HANDZAME MENING WAAR U GERUST MEE KUNT AANKOMEN BIJ VOETBALVERENIGING, KOFFIEAUTOMAAT OF SCHOONOUDERS. Twitter @BetMannetjes

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden