Lekkerste trekkers

Mobiele keukens rollen de laatste jaren de festivalterreinen op. Welke zijn de beste? Wat moeten we daar eten? En waar staan ze?

1. CANTINA MOBILÉ

Wat? Tapas, taco's, paella, stoofpotten, coq-au-vin, linzensalade en een 'eerlijke' dagmaaltijd.

Ook wel de 'moeder aller rollende keukens', omdat het mobiele koken in Nederland hiermee min of meer is begonnen. Koen Vollaers en zijn vrouw Astrid van der Meiden kookten in 1984 op wat toen nog de Boulevard of Broken Dreams heette vanuit een oude Mercedes-Benz-truck. Inmiddels is er een heel wagenpark met trucks, trailers, tenten en mini-reuzenrad waarin kan worden gegeten.


Vierdaagse (Nijmegen, 15-18/7), Zwarte Cross (Lichtenvoorde, 25-27/7), Haldern Pop (Duitsland, 7-8/8), Mañana Mañana (Hummelo, 29-31/8)

2. FRITÈZ - HAUTE FRITURE

Wat? Friet, met de hand gesneden, ongeschild en biologisch. Eventueel aangevuld met een kroket of stoofvlees. Geen frikandel. 'Het moet wel een beetje chic blijven.'

Ruben Kruit verkocht zijn internetbedrijf en rijdt sinds 2013 rond in een Mercedes Hanomag-bus uit 1973, die hij heeft omgebouwd tot een mobiele frietkraam. Nu werkt hij 12 tot 14 uur per dag op markten en festivals. Maar: 'Veel blije mensen. Toch heel anders dan in het bedrijfsleven.' Onlangs kocht Ruben er een tweede Hanomag bij.


Op alle Swan markets (swanmarket.nl) en de Rotterdamse Oogstmarkt (rotterdamseoogst.nl)

3. HOUBEN WORSTENBROODJES

Wat? Met de hand gerolde worstenbroodjes, gevuld met gehakt van duurzaam gehouden varkens.

De opa en vader van Bart Houben stonden in de familiebakkerij. Toen Bart aan de beurt was, sloeg hij over. Wat bleef was de herinnering aan vaders worstenbroodjes: 'Daar kan niemand aan tippen.' En uiteindelijk ging Bart worstenbroodjes bakken volgens vaders recept. Die levert hij aan de horeca en hij verkoopt ze op festivals uit de achterbak van zijn net gekochte Mercedes-bus uit de jaren tachtig.


Vierdaagse (Nijmegen, 15-18/7), Solar Festival (Roermond, 31/7-3/8), ParkFest (Eindhoven, 7-10/8), LakeDance (Best, 9/8), HoliFusion Festival (Eindhoven, 23/8), Sneakerz (Eindhoven, 30/8)

4. KEUKEN VAN HET ONGEWENST DIER

Wat?Ganzenkroketten, bitterballen, ponyburgers, stoofvlees van muskusrat, gerookte ganzenborst.

Vier jaar geleden als een kunstproject begonnen, is Rob Hagenouws onderneming nu een serieuze. Van dieren die overlast veroorzaken of ongewenst zijn, verwerkt hij het vlees tot iets eetbaars. Denk aan stadsduiven, Schipholganzen, muskusratten en afgedankte pony's. 'Ik zie het als een signaalkeuken. Ik wil laten zien dat wat we weggooien nog goed eetbaar is.' Veel mensen, zegt Hagenouw, gruwen van stadsduiven. 'Maar ze zijn echt heel lekker.'


Magneet festival (Amsterdam, 22-24/8), Carart festival (Delft, 9-10/8)

5. HEET BROOD

Wat?De classic met ham en kaas natuurlijk. Ook: de tosti Elvis, met pindakaas, banaan en roomboter; met spek en dadels; en biologische geitenkaas met gekarameliseerde ui.

In 2007 bakte kunstenares Josine Beugels voor het eerst op Pinkpop tosti's. In de Kip-caravan van de ouders van een vriendin. 'Het was meteen een hit.' De vuurrode, als broodrooster verklede caravan is haar derde. Waarom tosti's? 'Omdat ik er zelf helemaal gek op ben. Als ik niet op een festival tosti's sta te bakken, maak ik ze thuis voor mezelf klaar.' Naast de tosticaravan runt Josine ook een koffiebootje, Zwart Goud genaamd.


Scene (Leuven, België, 12-13/7), Smukfest (Skanderborg Denemarken, 4-10/8), Lowlands (Biddinghuizen, 15-17/8), Pukkelpop (Hasselt, België, 14-18/8)

6. SMOKEY GOODNESS

Wat? Pulled porc sandwich op zuurdesemciabatta met verse koolsalade en huisgemaakte bbq-saus, Italian chicken sandwich, spare-ribs en beef balls in jus.

Jord Althuizen roostert grote stukken vlees op een reuzenbarbecue (6,5 meter). Op de Amerikaanse manier: heel erg langzaam. Jord is van de rough kitchen. Als het moet, serveert hij ook Engels ontbijt op een vuurplaat met eieren, bacon en toast.


Lowlands (Biddinghuizen, 15-17/8), North Sea Jazz (Rotterdam, 11-13/7), Smaak Karavaan (Tilburg, 30-31/8)

7. HOTMAMAHOT

Wat? Afhankelijk van welke wagen er staat: pizza's, soto-soep, Aziatische snacks, hotdogs en burgers.

Het team rond Vincent Kahrels werd bekend met guerrillarestaurants voor één avond op gekke plekken: leegstaande gebouwen, oude loodsen. Nu trekken ze festivals langs met hun kookwagenpark: een soepmobiel, een BBQ-trailer en een frituurkar. Kroonjuweel is de pizzatruck met drie houtgestookte steenovens in een Amerikaanse vrachtwagen. De truck haalt 50 kilometer per uur. 'Soms moeten we een dag eerder vertrekken om op tijd te zijn.'


Parade (Den Haag, 4-13/7), Day at the Park (Amsterdam, 12/7), Parade (Utrecht, 18/7-3/8), Lost in a Moment (Amsterdam, 20/7), Welcome to the Future (Twiske, 26/7), Live on Stage (Amsterdam, 26/7)

REIZENDE STERREN

Mobiele keukens zijn een hit: in Nederland rijden er inmiddels 180 rond: van friet- en pannekoekenbakkers tot vleesroosteraars, soepkokers, ballendraaiers en cocktailshakers. Monica Abdoel verzamelde de leukste, met hun verhalen en recepten: Reizende Sterren - over karrende keukens & smaaknomaden. Uitgeverij Komma 2014; 381 pagina's; 29,95 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden