Lekkere tomaten uit eigen South Lawn

Bezoekers die in Washington voor het eerst het Witte Huis zien, zijn verbaasd over twee dingen: dat het gebouw niet zo heel groot is, en dat je er vrij dicht bij in de buurt mag komen....

Een plattelandsaccent om dit zenuwcentrum gemoedelijker te maken, met zijn luchtafweergeschut en scherpschutters op het dak? Nee, dit is de fameuze moestuin van first lady Michelle Obama. Het is de eerste bij het Witte Huis sinds Eleanor Roosevelt met haar ‘victory garden’ miljoenen Amerikanen inspireerde tot eigen teelt, haricots verts tegen Hitler.

Nu gaat het om een andere battle of the bulge: de strijd tegen de obesitas. De tuin is volgens Michelle ‘een plaats om te leren over gezondheid en hoe heerlijk het is om vers voedsel te eten’. Tomaat uit eigen tuin is lekkerder en kinderen eten er makkelijker van als ze zien hoe het groeit, zei ze.

Ze stak in maart zelf de eerste spade in de grond, met kinderen van een lokale school. In het tuintje wordt een reeks groenten verbouwd voor gebruik door de Witte Huis-koks: spinazie, erwten, broccoli, sla, rabarber, uien en een breed assortiment kruiden, verantwoord bemest met eigen tuinafval.

Het hele gezin, inclusief de president, moet onkruid wieden, ‘of ze het nu leuk vinden of niet’, zei Michelle. Maar dat is onzin, alleen al omdat iedereen de president dan vanaf de straat met dennenappels kan bekogelen.

De symboolfunctie is er niet minder om. Activisten hebben jaren gepleit voor deze moestuin. In menige staat legt de gouverneur nu ook zo’n tuintje aan. In Australië is een campagne begonnen. En de kunstmestlobby heeft een protestbrief aan Michelle Obama gestuurd. Het afzien van kunstmest geeft de Amerikanen een verkeerd idee over de conventionele voedselproductie, schreef het productschap. Wat de Amerikanen eten, kan nooit allemaal in moestuintjes worden verbouwd.

Dat is natuurlijk waar. En dit volk zweert bij kant-en-klaar gemaksvoedsel. Zelfs op scholen met elitekinderen is het lunchvoedsel vettig en niet erg gezond. Ouders die zelf eten meegeven, stoppen vaak ‘lunchables’ in het rolkoffertje van hun kinderen: sponsachtige voedselimitaties met bijgeleverd zakje ketchup.

Michelle Obama gaf ze zelf ook altijd mee aan haar dochters, tot de kinderarts zei dat ze te dik werden. ‘En dan ga je de verpakkingen lezen, en blijkt dat er maïsstroop met een hoog fructosegehalte zit in alles wat we eten’.

Zo komt de first lady haar eigen onwetendheid te boven, en zegt nu tegen de Amerikanen: ‘Kook eens wat vaker een eigen maaltijd.’ Zelf hoeft ze dat nooit meer te doen, en critici klagen dat haar man eerst maar eens de subsidies aan de agro-industrie op moet heffen. Maar een nuttige ontdekkingsreis is het toch.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden