Lekker zwaar op de maag

Producten: Natufood GI crisps (bus: 8,95 euro) en GI repen (1 euro per stuk), bij natuur- en reformwinkels.Verminderen hongergevoel.Klopt: dempen glucosespiegel....

Regelmaat, daar houdt het lichaam van. Pieken zijn niet goed, ook nietin de bloedsuikerspiegel, de glucose-concentratie in het bloed. Natufood,producent van natuurvoeding, brengt nieuwe producten op de markt die debloedsuikerspiegel dempen.

Crisps om samen met muesli door yoghurt te mengen, en tussendoor-repenmet noten. Er zitten zogeheten ß-glucan-vezels in uit haverzemelen, hethart van de haverkorrel. Die verteren traag: koolhydraten die er in zitten,worden in de maag omgezet in suikers (glucose). Die komen zo vertraagd inhet bloed.

Lichaamscellen gebruiken glucose als brandstof. In voedingsstoffen zoalsbrood en spaghetti zitten koolhydraten. Over het algemeen 'snelle', diebreken snel af. Glucose daaruit zit al een à twee uur na het eten in hetbloed.

Een bord pasta wordt binnen tien minuten naar binnen gewerkt. Datbetekent dat glucose daaruit ook pieksgewijs in het bloed terechtkomt. Dekans is groot dat een kritische waarde wordt overschreden. Zeker bijdiabetici. Hun glucose-huishouding is verstoord. Gevolg: extra risico ophart- en vaatziekten.

Voedingsmiddelen die 'snel', pieksgewijs glucose in het bloed afleveren- zetmeelproducten als wit brood en aardappelen - hebben een hogeglycemische index (GI); andere - fruit, bonen, groenten - hebben een lageGI.

GI is een belangrijk begrip aan het worden. Het aantalvetzucht-patiënten neemt toe en in het verlengde het aantal diabetici. InNederland de afgelopen drie jaar met meer dan een kwart. Producten met eenlage GI kunnen dit afremmen, tenminste als die voedingsproducten vervangenmet een hoge GI.

Danone-dochter Lu heeft twee jaar geleden als eerste zo'n product op demarkt gebracht: Prince Start, koeken als basis voor een gezondkinderontbijt. Datzelfde Lu introduceerde een jaar geleden Liga Continue.Een tussendoortjes, rijk aan granen als tarwe, rogge en haver.

Die producten hebben een glycemische index van 50. Dat betekent dat zeer twee maal zo lang over doen om in het bloed terecht te komen, invergelijking met de referentie, pure glucose.

Repen en crisps van Natufood hebben een GI van 20, ze doen er nog eenstwee maal langer over. 'Dat geeft een verminderd hongergevoel omdatß-glucan-vezels een vol gevoel geven in de maag.' Dat merk je: de repenliggen zwaar op de maag.

Natufood haalt de tarwevezels uit Zweden, bij OatWell. MelkbedrijfSkåne Dairy verkoopt daar Primaliv, een yoghurt met muesli metß-glucan-vezels. Als zo'n yoghurt vóór een broodmaaltijd wordt gegeten,piekt de glucosespiegel minder dan wanneer hetzelfde maal wordt genomen incombinatie met yoghurt zonder vezels, ontdekte de universiteit van Lund.Bij gezonde mensen, maar ook bij patiënten met ouderdom-diabetes, blijktuit Canadees onderzoek.

Sinds juni verkoopt Albert Heijn Vitaalbrood Pró-Fit met dezelfdeß-glucan-vezels. Dat meergranen-brood 'helpt eenvoudig het cholesterol teverlagen'. Die claim is getoetst door het Voedingscentrum, en goedbevonden.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden