Lekker zingen en roffelen

Een kordate voorstelling vol wisselingen tussen rollen en instrumenten.

Jeugdtheater: Meester van de Zwarte Molen ***

Meester van de Zwarte Molen door Het Laagland. Naar het gelijknamige boek van Otfried Preussler. Vanaf 8 jaar. 29/10, De Krakeling, Amsterdam. Aldaar 5, 6 en 9/11. Tournee t/m 19/2.


hetlaagland.nl


Het spannende verhaal over een onzekere straatjongen die als molenaarsleerling de macht en kracht ontdekt van zwarte magie, smeekt op toneel om een muzikale bewerking vol roffelende trommels in gierend crescendo. Het geluid van de alsmaar (botten!) malende molen, het voorbijschieten van de seizoenen en het naargeestig krassen van de raven (het betoverde alter ego van de twaalf molenaarsjongens) vragen om een ritmische enscenering met veel percussie.


Vorig jaar Kerst maakte het M-Lab in die geest een avontuurlijke, dreigende en jongensachtige muziektheatervoorstelling van het legendarische boek van Otfried Preussler, getiteld Meester van de Zwarte Molen (1972), ook wel Krabat genoemd (naar de hoofdpersoon). Die was alleen in Amsterdam te zien.


Nu toert Het Laagland uit Sittard door heel Nederland met eveneens een compacte, muzikale bewerking van Meester van de Zwarte Molen voor publiek vanaf 8 jaar.


De vijf acteurs maken lekker kabaal: ze zingen, slaan, roffelen en drummen met stokken op een scheve steigerinstallatie met metalen trapjes en enge schaduwen. Ze jongleren met zakken wit gruis en transformeren met gitzwart 'gesnavelde' gasmaskers tot raven. De meester zelf draagt een eng ooglapje en lange veters aan zijn mouwen: de opperraaf.


Vreemd genoeg laat bewerker Bas Zuyderland de 'bovenmeester' Peetoom bijna geheel onbenoemd. Terwijl het juist veelzeggend is dat de sadistische molenaar zelf weer aan de touwtjes hangt bij de duivelse Haneveer, zoals hij hier één keer wordt genoemd.


In de kordate en op het publiek gerichte regie van de 30-jarige Lise-Lott Kok vertolkt het vijftal verschillende dubbelrollen: zes molenaarsjongens, de meester en het zingende dorpsmeisje, dat er met Krabats liefde in slaagt de tovermacht te breken (Krabat als voorloper van Harry Potter).


Een enkele acteur is nog wat jong en onervaren om zo snel te schakelen tussen rollen en instrumenten. De razendsnel ingezette finale wordt daardoor nogal vals en onverstaanbaar gezongen. Maar de jonge acteur Bob van der Leij maakt wel een gretige en aandoenlijk nieuwsgierige knaap van Krabat: tot op het bot onzeker maar door een harde leerschool van angst en verlies een snelle ontdekker. Vriendschap en liefde slepen hem er doorheen.


Jelle De Wit staat hem fraai bij als beste vriend Tonda en de gitaar spelende Joris Erwich geeft Juro een knappe stotter mee. Zo roffelen niet alleen de stokken en de snaren in Meester van de Zwarte Molen, maar ook het metaal en de stembanden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden