Column

Lekker praten over complottheorieën op de TU

Van alle geloven is het geloof in complotten misschien wel het hardnekkigste.

De moord op John F. Kennedy is een onderwerp van complottheorieën. Beeld epa

De moord op Kennedy, buitenaardse wezens of de aanslag op de Twin Towers: steeds doemen nieuwe theorieën op die uitgaan van de gedachte dat er duistere samenzweringen aan de gang zijn, waarover wij, argeloze burgers, onwetend worden gehouden.

Onuitroeibaar is het complotdenken achter de Protocollen van de Wijzen van Zion, zoals zij officieel heten. Deze Protocollen bevatten een verslag van een bijeenkomst waarop Joodse leiders bespreken hoe zij de wereld gaan overnemen. Eerst onrust zaaien en dan toeslaan. Bijvoorbeeld door, onder het mom van metrolijnen, tunnels onder de steden aan te leggen die dan later op het geëigende moment kunnen worden opgeblazen.

Via Rusland kwamen de Protocollen in Duitsland terecht, waar ze in 1920 werden uitgegeven. Al snel maakten antisemieten dankbaar gebruik van de Protocollen, totdat The Times erachter kwam dat ze grotendeels waren overgeschreven uit Dialogue aux enfers entre Machiavel et Montesquieu, een werkje uit 1864 van de Franse schrijver Maurice Joly. De vervalsing was zo overduidelijk, dat zelfs de nazi's slechts mondjesmaat naar de Protocollen hebben verwezen. Voor een handzame samenvatting van de geschiedenis in dezen verwijs ik naar de Encyclopedie der pseudowetenschappen van Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys.

Toch lijken de Protocollen als serieuze bron de laatste jaren weer aan populariteit te winnen, met het Midden-Oosten als centrum van de revival. Wie kijkt op memritv.org, een site die bijhoudt wat er in het Midden-Oosten op de televisie wordt uitgezonden, vindt een lange lijst referenties. Een schier eindeloze reeks van Arabische politici, imams, acteurs, commentatoren en zelfbenoemde wetenschappers verwijzen naar de Protocollen om de Israëlische politiek te verklaren, of om uit te leggen dat het kapitalisme in stand wordt gehouden door Joodse bankiers van Wall Street. Het hoeft niet te verbazen dat Hamas de Protocollen aan zijn Handvest heeft toegevoegd. En dan heb ik het nog niet over de ooggetuigen die hebben gezien dat Joden het bloed van kinderen drinken. Vrede is daar nog ver weg.

Ook op sommige Nederlandse sites worden de Protocollen serieus genomen. Zo vraagt ene Marcel Messing zich in een lang stuk af of er misschien toch sprake is van een complot. Hij verwijst daarbij naar 'de Joodse auteur Henry Markow, die zelf de concentratiekampen meemaakte'. Ook Markow is een notoire complotdenker. Het feminisme bijvoorbeeld is een samenzwering om de kinderaanwas tegen te gaan, waarbij de Rockefeller Foundation als een duivelse organisatie op de achtergrond de touwtjes in handen houdt.

Messing zelf gelooft, blijkens een filmpje op YouTube, in de vierde en vijfde dimensie, die door de Maya's en Hopi-indianen lang geleden zijn ontdekt maar die door de huidige overheden geheim worden gehouden.

Aan dat alles kun je schouderophalend voorbijgaan, ware het niet dat Messing op 9 mei een lezing gaat houden op de Studium Generale van de Technische Universiteit (TU) in Delft. Over de cyborg en de toekomst van de mens - dus maak je borst maar nat. Daarmee houdt de TU een dubieuze traditie hoog. Eerder werd op de opening van een academisch jaar gesproken over ufo's, waarover de burger niets mag weten, en over de aanslag op de Twin Towers, die door Amerikanen zelf in scène is gezet.

Een suggestie voor volgend jaar? Achter de aanslag in de Brusselse metro zat eigenlijk de Mossad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden