Lekker ouderwets eten bij In den Gapenden Eter

Recensent Mac van Dinther eet In den Gapenden Eter aan het Leidse Rapenburg.

Beeld Foto Els Zweerink

Leiden? Daar waren we onlangs nog.

We zijn op herhaling. Drie maanden geleden schreven we in een bespreking van The Bishop tussen neus en lippen door dat er in Leiden gastronomisch niet veel te beleven valt. Half Leiden viel over ons heen: of we wel goed snik waren? Er zaten ook tips bij waar we heen moesten. In Den Gapenden Eter werd het meest genoemd.

Waar zit dat?

Aan het Rapenburg, 'de mooiste gracht van Nederland', aldus 'lokaal patriot' Wim Wirtz. Of het echt de mooiste is, daarover valt te twisten, maar fraai is het Rapenburg zeker met zijn oude bomen, historische panden, bruggetjes en waterhoentjes. In Den Gapenden Eter zit precies in de bocht.

Gekke naam.

Niet zo gek als je weet dat hier heel vroeger een drogist zat. De gaper, het traditionele uithangbord van de drogist, hangt nog aan de gevel. Binnen staan tegen de wanden kastjes met houten laatjes waarin de winkelwaar werd bewaard. Ze dragen namen die regelrecht uit Harry Potter komen, zoals IJzervitriool, Kogelblauw en Zwavellucht.

De cijfers

Kosten: 4 gangen euro 50
Eten 7
Bediening 8
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 7,5

Klinkt akelig.

Geen nood, in Zwavellucht zitten nu halogeenlampjes. De kok komt zelf aan tafel om zijn menu voor te dragen. Het gaat er hier nog ouderwets aan toe. Geen shared dining, geen hapjes-diner, maar een degelijk viergangenmenu.

Ook wel weer eens lekker. Smaakt het?

We beginnen met een beeldig bordje kwartel. Het borstje bereid à la saltimbocca, dus met ham en salie. Het vlees is sappig, het plakje ham knapperig. Het boutje is apart zacht gestoofd en krokant gefrituurd. Er ligt koude polenta bij, wat een beetje jammer is. Half gedroogde tomaat, tapenade van zwarte olijven en droppig venkelschuim zijn fijne smaakmakers.

Gang twee loopt in de soep. Een uit elkaar vallend stuk skrei (winterkabeljauw) ligt in een slap soepje van kreeft dat geurt naar jongemeisjesparfum. Er zit vanille in en die is zo overheersend dat we van de kreeft niets meer proeven.

Beeld Els Zweerink

Gevaarlijk spul, vanille.

Opdringerig vooral: als je het proeft, is het eigenlijk al te veel. Bij de hoofdgerechten heeft de chef weer maat gevonden. Sappige kalfssukade en roze lapjes van de lende worden opgediend met een fijn groentengarnituur: zoete compote van ui, frisse bleekselderij, een fijn bitter rolletje aubergine. Opvallend is wat ontbreekt: deze keuken doet niet of nauwelijks aan zuur. Trendy koks zweren daar juist bij.

Zuur wordt niet gemist in het dessert, een harmonieuze familie van koffiecrème, kaneelgel en roomijs met koekkruimels rond een smeuïge 'blondie' van witte chocolade. Het beste zoete dessert dat we in tijden hebben gegeten.

Het menu

Kwartelborst à la saltimbocca met een gefrituurd boutje, polenta, venkelschuim en tapenade Skrei met sojaboontjes, bosui en zeekraal in kreeftensoep Kalfssukade en kalfslende met bleekselderij, uicompote, pompoentoffee en gegrilde aubergine in kalfjus met eekhoorntjesbrood Blondie van witte chocolade met koffiekaramel en -schuim, kaneelgel, koekkruimels en roomijs.

Hoe is de bediening?

Onze gastvrouw is een jonge Hongkongse die als kind naar Nederland kwam. Ze doet haar vak eer aan. Ze is welbespraakt, persoonlijk en weet precies wat ze serveert. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt.

Dus in Leiden valt echt wel wat gastronomisch te beleven? 

Laten we het zo zeggen: In Den Gapenden Eter is een sympathiek restaurant: intiem, niet schreeuwerig, vriendelijk. Je eet er niets wat je niet al ooit eerder at. Maar dat hoeft ook niet altijd. Onze gastvrouw is trots op haar stad. 'Leiden heeft alles', zegt ze. Wie zou haar durven tegenspreken?

In den gapende eter

Rapenburg 97
2311GL Leiden
071-5661494
indengapendeneter.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden