Lekker, oliebollen in Rusland

De ingezonden brieven van donderdag 31 december.

Oliebollen hebben ze hier niet, maar wel 'pishki', het Russische equivalent van de oliebol. Beeld Lucas Koeleman
Oliebollen hebben ze hier niet, maar wel 'pishki', het Russische equivalent van de oliebol.Beeld Lucas Koeleman

Brief van de dag: Lekker, oliebollen in Rusland

Even sta ik verstomd voor mij uit te kijken wanneer ik op de veel te warme winterdag het Ladozhskaya-metrostation in Sint-Petersburg uitloop. Verbaasd kijk ik naar het verlichte bord dat aan de overkant van de straat op een gevel prijkt. Er staat toch echt 'Oliebollen' op het bord, en dan nog wel volgens de correcte Nederlandse spelling in plaats van de gebruikelijke vertaling naar Russische karakters, wat hier met veel buitenlandse woorden wordt gedaan. Onder het oliebollenbord hangt een klein bordje waar in het Russisch onder andere thee, koffie, pizza en 'pirozjki' (traditionele, Russische gevulde broodjes) op staat.

Geleid door mijn nieuwsgierigheid loop ik naar binnen. Als ik aan de winkelbediende vraag of ze oliebollen verkopen, word ik een beetje vaag aangekeken en krijg ik nul op het rekest. Oliebollen hebben ze dus niet, maar ik word wel verwezen naar 'pishki', het Russische equivalent van de oliebol, die al sinds de Sovjet-periode gedurende het hele jaar door in winkeltjes en koffietentjes verkocht worden. Pishki en oliebollen zijn bijna hetzelfde. Ze worden van hetzelfde deeg gemaakt. Het verschil is dat ze de vorm van een donut hebben in plaats van de voor ons zo bekende bolvorm. Waarom de winkel zich dan tooit met 'oliebollen', wist de medewerker eigenlijk ook niet. Een illusie armer loop ik de winkel uit. Dan doe ik de oliebollen zelf maar weer in het vet dit jaar.

Lucas Koeleman, Zaandam

Vluchtelingen als vee

In zijn Voetnoot van 29 december stelt Arnon Grunberg voor te doen alsof de vluchtelingen vee zijn. Geen idee waarom, maar hij wil hiermee een punt maken. 'Seks met de vluchteling is verboden, seks met dieren is immers verboden, maar ze mogen wel geslacht worden.' Schetst Arnon vervolgens een beeld van Europa waar vluchtelingen gegeten worden. 'Restaurateurs met een Michelinster zouden als eerste vluchtelingenvlees op het menu kunnen zetten.'

Gelul, Arnon, vluchtelingen worden niet gegeten in Europa en ze worden ook niet beschouwd als dieren. Integendeel, ondanks de huidige heibel in de media gaat de opvang van vluchtelingen best goed, al zijn er door het grote aantal natuurlijk praktische problemen. En de protesten tegen vluchtelingen vallen ook reuze mee.

Er wordt wat geschreeuwd en een paar kaalgeschoren randdebielen gooien met vuurwerk, maar dat is token resistance. Daarna gaat men naar huis, de televisie en het potje bier. Uit de cijfers blijkt trouwens dat de meeste Nederlanders achter de opvang van vluchtelingen staan. Overigens is seks met de vluchteling helemaal niet verboden, maar hebben vluchtelingen hier vaak zelf vanwege hun geloof of cultuur bezwaren tegen. De Voetnoot is dus te kwader trouw. Erger nog, het is effectbejag zonder werkelijke betrokkenheid bij het onderwerp. Dat je het doet voorkomen alsof we in de jaren dertig terug zijn, is nogal macaber. Van de bedenker van het kookboek Koken na Auschwitz had ik iets smakelijkers verwacht.

Heere Heeresma jr, Amsterdam

Snoeihard

Max Pam slaat zoals zo vaak de spijker weer trefzeker en snoeihard op zijn kop ('Zonder last en ruggegraat', 30 december). Corruptie in ons land, vriendjespolitiek, nepotisme: het krijgt inderdaad nauwelijks de afkeuring die het verdient. Niets zo schadelijk voor een samenleving. Dus alle hens aan dek - een mooie uitdaging voor het komend jaar, voor politiek, bestuur en pers.

Bert Beuving, Druten

Petje af

Chapeau voor Max Pam of in gewoon Nederlands, petje af. Ik ben het hartgrondig met hem eens over de benoeming van Loek Hermans en het Old Boys Network. Daar valt niets meer aan toe te voegen. Behalve de vraag aan Loek Hermans hoe dik die plaat is die voor zijn kop hangt en hoe jullie leden van het Old Boys Network daar iedere keer mee weg komen. Media, ga hier net als Max Pam veel meer bovenop zitten.

Joy Rijnders, Oosterhout

Malik Azmani

Eindelijk weer eens een interview met iemand die realistisch benoemt hoe moeilijk immigratie verloopt: met Malik Azmani (Ten eerste, 30 december). Bovendien als VVD-Kamerlid met een Marokkaanse achtergrond iemand die dit vanuit eigen ervaringen kan beoordelen. Anders dan Geert Wilders brengt hij nuances aan die veel lezers zouden moeten herkennen en die handvatten kunnen zijn voor een nieuw immigratiebeleid.

Nel Tijburg, Monnickendam

Hoezo kiloknaller?

Nick & Simon in De Fundatie, als grote trekker? ('Kunst als kiloknaller', V, 28 december) Nee. Een heel mooie tentoonstelling over Turner in samenwerking met het Rijksmuseum in Enschede. In beide musea waren schitterende schilderijen van Turner te zien. Wat Rembrandt is voor Nederland, is Turner voor Engeland, werd gezegd. En terecht. Rutger Pontzen heeft in zijn verhaal kennelijk even over het hoofd gezien dat niet (de kunstwerken n.a.v. liedjes van) Nick & Simon de trekkers waren, maar één van de grootste schilders. Waarvan gewoonlijk nauwelijks werk in Nederland te bewonderen is. Tot en met zondag te zien.

Gerry van der Meulen, Eerbeek

Lekker knallen

Onbegrijpelijk dat er ondanks het grote aantal vuurwerkslachtoffers iedere jaarwisseling nog altijd mensen zijn die opkomen voor hun recht op het afsteken van vuurwerk. 'Laten we stoppen met alles maar verbieden wat maar enigszins risico's met zich meebrengt', schrijft Margje van der Leeuw (O&D, 29 december).

Hoe kan iemand na alles wat we over de gevolgen weten nog 'enigszins' zeggen? Ze wil gewoon met haar zoon vuurwerk kunnen afsteken en dat passanten daarvan het slachtoffer kunnen worden, is haar probleem niet.

Er zijn ouders om minder uit de ouderlijke macht ontzet.

Bert Aalbers, Maarssen

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden