Lekker naar India? Laat thuis je poep checken

Vakantiegangers nemen van verre reizen niet alleen souvenirs en herinneringen mee, maar ook multiresistente darmbacteriën. Vooral India, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten zijn haarden van bacteriën die geen krimp geven bij een antibioticakuur.

AMSTERDAM - Om beter zicht te krijgen op de import en verspreiding van multiresistente bacteriën onderzoeken drie Nederlandse universiteiten en twee zogeheten travel clinics de invloed van reizen naar het verre buitenland.


Vlak voor het begin van de zomervakantie hebben zich al zo'n 1.250 deelnemers aan het 'poeponderzoek' gemeld. Voor de reis, direct erna en een maand en een jaar na terugkomst moeten ze een poepmonster opsturen: een wattenstaafje dat in de ontlasting is gestoken.


'We zijn benieuwd welke gebieden een groter risico vormen', zegt Maris Arcilla, als arts verbonden aan het onderzoek Carriage Of Multiresistant Bacteria After Travel (Combat). 'Ook willen we weten hoe lang de bacterie wordt meegedragen en of de manier van vakantie vieren invloed heeft. Loopt de backpakker die op straat eet een groter risico dan de vijfsterrenhotelbezoeker?'


De introductie van multiresistente bacteriën is op zichzelf geen probleem - je kunt er oud mee worden. Maar als de bacterie onverhoopt een infectie veroorzaakt, zoals nierbekkenontsteking of bloedvergiftiging, kan dat gevaarlijk zijn. De vreemde indringers stellen artsen dan voor grote problemen, omdat ze bij de zieke patiënt niets kunnen uitrichten met hun antibiotica.


Als duidelijk is hoelang een reiziger de bacterie met zich meedraagt, kan de Nederlandse ziekenhuizen een hoop werk bespaard blijven. 'Als blijkt dat de bacterie maar een maand in iemands darmen huist en deze persoon na drie maanden in een Nederlands ziekenhuis terechtkomt, hoeft hij niet in isolatie', zegt Jarne van Hattem, arts-onderzoeker bij Combat Hattem. Ook huisartsen weten dan beter wanneer ze een reserveantibiotica moeten toedienen.


Hoe kwetsbaar reizigers naar verre bestemmingen zijn, bleek eerder uit kleinschalig onderzoek in Zweden en Australië. Van de reizigers was 2 procent voor vertrek al drager van een multiresistente bacterie, eenmaal terug was dat meer dan 25 procent. De besmetting verloopt altijd via een 'fecaal-orale route': ontlasting die via de handen in contact komt met je mond, zegt Hattem 'Meestal gaat dat natuurlijk indirect, via eten en drinken dat verontreinigd is met ontlasting. Vooral buitenlandse ziekenhuizen zijn vaak besmet. Als een geïnfecteerde kok zijn handen niet goed wast en de patiënten dit voedsel eten, zijn alle patiënten geïnfecteerd.'


Om erachter te komen in welke mate een multiresistente bacterie overdraagbaar is, neemt het artsenteam ook thuisgebleven huisgenoten mee in zijn onderzoek. 'Besmetting kan zelfs misschien verlopen via het handdoekje op het toilet', aldus Hattem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden