Lekker laat opblijven voor je eerste ramadan

De ramadan is dinsdag weer begonnen. Extra lekker eten 's nachts, zeggen drie kinderen die voor het eerst meedoen aan de vastenmaand. Een diëtist vertelt hoe je gezond kunt vasten.

In groep 7a van openbare basisschool de Voorsprong in de Haagse wijk Transvaal doet iedereen in elk geval een beetje mee aan de ramadan. Van de 19 kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst hebben de meeste vorig jaar al een beetje geprobeerd te vasten. Juf Salima El Oudaoui (29) deed zelf ook voor het eerst mee toen ze 10 of 11 was. 'Je wilt stoer zijn en aan je vriendjes laten zien dat je meedoet. Maar het is nog niet heel serieus.'


Ismaël Azaouagh (11)

'Dan hoor ik er straks lekker bij'

'Mijn moeder heeft me verteld van de inhoud van het vasten, daarom wil ik meedoen. Je doet de ramadan omdat je wil voelen wat arme mensen voelen. Zo word je een met God. Onze profeet had ook heel weinig eten, die at alleen maar boomschillen in de nacht.


'Ik vind het wel een beetje moeilijk, maar ik heb er ook zin in. Ik wilde meedoen omdat ik de jongste ben. Dan hoor ik er straks lekker bij. Ik heb drie oudere zussen en een broer en die doen allang mee.


'Je mag lekker laat opblijven en er is heel veel extra lekker eten en allemaal familie, dat is gezellig.


'Overdag heb ik geen last van kleine kinderen die snoepen. Ik ga ook niet fantaseren over eten. Ik probeer juist niet aan eten te denken, zo doen arme mensen dat ook volgens mij. Als het moeilijk wordt, ga ik gewoon even in de schaduw rusten bij een windje of soms ga ik de Koran lezen op de bank.'


Iclal Yücel (11)

'Je gaat veel buitenspelen, want het huis ruikt de hele dag naar eten'

'Ik deed vorig jaar al een paar dagen mee. Dat was om te oefenen. Dit jaar wil ik helemaal meedoen, maar ik weet niet of het gaat lukken. Ik vind het wel moeilijk.


'We gaan straks op vakantie. In Turkije mag je wel eerder beginnen met eten, maar het is ook veel warmer. Dus dat zijn voor- en nadelen.


'Ik ben de oudste thuis, mijn broertjes en zusjes doen niet mee. En ik heb neefjes die je soms gaan pesten door een lekker ijsje voor je neus te houden. Maar dat mag eigenlijk niet van het geloof.


'Je gaat veel buitenspelen om niet thuis te zijn, want het huis ruikt de hele dag naar lekker eten dat je moeder maakt. Maar van spelen ga je zweten en dan krijg je dorst. Dus je kan beter kwartetten of Uno spelen.


'De ramadan is supergezellig. Iedereen eet samen en je mag laat opblijven en kan heel lang spelen. Om middernacht ga je naar de moskee, dan is het ook druk op straat, dat is ook gezellig.'


Ramzi Sbaa (10)

'Soms fantaseer ik over snoep, maar dan ga je spelen en vergeet je het'

'Vorig jaar deed ik halve dagen mee en nu helemaal. Ik wil het zelf. Als het niet lukt, ben ik niet teleurgesteld. Want je moet nog niet, je moet pas als je 12 bent of zo. Maar ik denk dat het wel gaat lukken, want zo zwaar is het niet.


'Als we straks onderweg zijn naar Marokko, dan hoef je niet te vasten. Die dagen haal je later in.


'Wat ook leuk is: je mag lekker laat opblijven. En dan eet je veel lekkere dingen, zoals dadels en soep en vlees en knapperig brood. Je mag alles eten en er is heel veel eten. De eerste dag is het allermoeilijkste, want dan moet je nog wennen. Dan maakt je moeder je om 3 uur wakker en dan moet je eten en dan eet en drink je niet meer tot tien uur 's avonds.


'Soms fantaseer ik wel over snoep of ijsjes, zeker als ik andere kinderen zie eten, maar dan ga je Playstation spelen of tikkertje en vergeet je het weer.


'In Marokko is het wel moeilijker omdat het zo warm is. Dus dan ga ik me tussendoor gewoon wassen bij de kraan met koud water. En je kan je mond spoelen als je heel goed oplet dat je geen druppel doorslikt, anders telt het niet meer. Maar dat kan ik wel, daar heb ik op geoefend.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden