Lekker kijven over het volkspensioen AOW

In de PvdA vechten oud en jong elkaar de tent uit over het volkspensioen AOW. Waar gaat het over ?...

Wat is de AOW ?

Dat is de afkorting van Algemene Ouderdomswet van 31 mei 1956. Die bepaalt dat iedereen in Nederland na zijn 65ste verjaardag pensioen krijgt, AOW. Wie van zijn 15de tot 65ste verjaardag in Nederland woonde, krijgt een volledig pensioen. Voor elk jaar dat betrokkene buiten Nederland woonde, wordt het pensioen 2 procent ‘gekort’.

Hoe wordt de AOW betaald?

De uitkering wordt betaald uit premies die werkenden betalen, en uit belastingen. De premie voor werknemers is vastgesteld op maximaal 18,25 procent van circa 30 duizend euro. De bijdrage aan het basispensioen uit de belastingen is nu ruim 5 miljard euro en loopt in vijf jaar mogelijk op tot 10 miljard.

Is de AOW een probleem ?

Nu zijn er 2,5 miljoen AOW’ers, en volgens de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW uitbetaalt, loopt dat op met 50 duizend per jaar tot 2,9 miljoen in 2011. Vanaf dat jaar worden de na-oorlogse ‘ babyboomers’ 65 jaar en stijgt het aantal AOW’ers naar verwachting jarenlang met honderdduizend per jaar. Daardoor stijgen de uitgaven aan het basispensioen. Dat wordt als een probleem gezien.

Wat wil PvdA’er Wouter Bos?

Bos (1963) wil dat 65-plussers met een hoog aanvullend pensioen meebetalen aan de AOW. Bos wil dat doen door de AOW-premie af te schaffen en het basispensioen helemaal uit de belastingen te betalen. Ouderen die alleen AOW hebben en eventueel een ‘klein’ aanvullend pensioen wil hij voor die belasting compenseren met een ‘ouderentoeslag’. Die toeslag betaalt de Belastingdienst dan uit, analoog aan bijvoorbeeld de ‘huurtoeslag’, de ‘zorgtoeslag’ en de ‘kindertoeslag’. Waar hij de grens voor ‘klein’ pensioen legt, is niet duidelijk. Wel stelt hij dat mensen met een ‘hoog’ aanvullend pensioen dat hebben opgebouwd met belastingvoordeel tijdens hun werkzame leven en daarover na pensionering weinig belasting afdragen met het ‘bejaardentarief’.

En PvdA’er Marcel van Dam?

Van Dam (1938) vindt het voorstel misleidend. Hij zegt dat ouderen die in hun werkzame leven al AOW-premie hebben afgedragen, niet na pensionering plotseling weer voor hun AOW moeten betalen. Van Dam hekelt de stelling van Bos dat AOW-financiering uit de belastingen geen effect heeft op het inkomen van 65-plussers. Hij schat de inkomensachteruitgang op zo’n 10 procent, maar noemt niet de ‘ouderentoeslag’ waarmee Bos de inkomensdaling voor ouderen met de laagste inkomens wil pareren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden