Lekker kijken naar westerse obsessies in What if we get married

Het nieuwe TLC-programma 'What if we get married' is een showcase voor Westerse obsessies.

Hanna Bervoets
null Beeld X
Beeld X

Wat als een buitenaards wezen naar de zender TLC zou kijken om de mens te leren begrijpen? Waarschijnlijk zou hij gaan geloven dat ons aards bestaan maar om één ding draait: het vinden van een huwelijkskandidaat. In Daten met vrienden wordt die partner gezocht, in Say yes to the dress wordt de trouwjurk gekocht, in Four Weddings beoordelen koppels elkaars bruiloft. Vermakelijke programma's, maar ze eindigen als ouderwetse Disneyfilms: na het huwelijk gaat het beeld op zwart. TLC's nieuwe docureeks What if we get married (elke dinsdag) gaat over wat er daarna gebeurt.

Amy en Mike zijn al jaren friends with benefits maar zagen elkaar nooit als geschikte liefdespartner. Amanda en Christian zijn beste vrienden sinds hun tienertijd, maar hun relatie bleef juist altijd platonisch. Nu besluiten beide koppels plots te trouwen. Seks of vriendschap: wat is de beste basis voor een huwelijk?

In de eerste aflevering vertelt Christian dat hij al jaren verliefd is op zijn bestie Amanda. Hij kan zijn geluk niet als ze ja zegt op zijn aanzoek. Ondertussen vraagt Mike zijn scharrel Amy ten huwelijk nu zijn moeder terminaal ziek is. Amy zelf is enthousiast, haar tienerdochter niet: 'Gaat dit niet erg snel?'

Natuurlijk gaat dit erg snel. De koppels trouwen binnen een maand, waarschijnlijk onder druk van de programmamakers. Zo zal er, buiten het oog van de camera's, nog een andere discussie tussen de koppels en hun omgeving plaatsvinden: 'Trouwen jullie nou voor elkaar, of voor dat gekke programma?'

De wat geforceerde setting maakt What if we get married niet minder intrigerend. Na de huwelijksvoltrekkingen dienen zich, uiteraard, obstakels aan. Gisteren zagen we Amanda over Christians povere financiële planning klagen. Mike ontpopte zich ondertussen als extreem jaloerse echtgenoot. De vooruitblik verraadt dat Christian een kind wil, terwijl Amy, professioneel voetballer, haar sportcarrière wil voortzetten. En dat Amy en Mike nog veel zullen schreeuwen.

Zo is What if we get married niet alleen een showcase voor Westerse obsessies, maar ook een heerlijk subversieve omkering. Enerzijds toont het hoe veel westerlingen het huwelijk zien: trouwen is net zoiets vanzelfsprekends als een schooldiploma halen, het huwelijkscertificaat als een garantiebewijs voor een gelukkig leven. Anderzijds ondergraaft het programma de tentoongestelde mythe door te tonen hoe moeilijk het is dat leven met één persoon te delen. De vrouwen in What if we got married zijn financieel onafhankelijk en het huwelijk leidt bij alle partijen tot beknotting van bewegingsvrijheid. De vraag die zich opdringt: waarom trouwen mensen eigenlijk nog, buiten dat ze vinden dat het hoort?

'Ik wil jou elke dag gelukkig maken', zegt Mike tijdens de huwelijksceremonie. Dat is een wens, geen argument, zal het buitenaards wezen denken. De mens en haar gekke gebruiken - het buitenaards wezen zal zich afvragen waarom we het onszelf zo moeilijk maken. Al zal het, waarschijnlijk, ook vertederd toekijken wanneer ze die vreemde, monogame diersoort onder een fleecedeken tegen elkaar ziet kruipen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden